Wat is er vandaag nog heilig?

Meer dan je denkt, zegt deze theoloog. ‘God is incognito aanwezig’

achtergrond

door Koos van Noppen voor het ND

De aarde zit boordevol hemel
en elke struik, hoe gewoon ook,
staat in lichterlaaie van God.
Maar enkel hij die het ziet
doet zijn schoenen uit.
De rest zit er omheen
en plukt bramen.

– Elizabeth Barrett Browning (1806-61) –

Jan Martijn Abrahamse sprak vrijdag zijn lectorale rede ‘Verlangen naar het heilige’ uit, bij de aanvaarding van zijn taak aan de Christelijke Hogeschool Ede. Zijn trektocht met studenten is een voorbeeld van het nieuwe onderzoeksprogramma ‘op zoek naar heiligheid in een onthechte wereld’. Hij trekt graag met studenten een paar dagen het vrije veld in. ‘De natuur heeft iets ongefilterds. Tegenwoordig beleven we de wereld vaak via schermpjes. In de rust en de stilte – weg van de mobieltjes – komen studenten tot zichzelf’, ontdekt de nieuwe CHE-lector theologie.

‘Ze worden dan teruggeworpen op de basale vragen: hoe gaan we eten? Waar slapen we eigenlijk? In het outdoor-programma maken we het leven heel eenvoudig, maar tegelijkertijd blijken ze dat heel moeilijk te vinden, want je moet er hard voor werken. Je verliest de controle, falen ligt op de loer. Het vergt volhouden, initiatief nemen, omzien naar elkaar.’ Je vraagt je af: wat heeft dat met theologie te maken. Nou, heel veel – zo legt Abrahamse uit. 
‘Een student doet zo ook de kosmische ervaring op: wie ben ik, in deze onmetelijke ruimte onder de sterren? Of – met Psalm 8 – wat is de mens dat U aan hem denkt? Theoloog des Vaderlands Kees van Ekris zou het een ‘epifanisch’ moment noemen: opeens ontdek je dat deze wereld een ontmoetingsplaats met de Heilige kan zijn.’

strandjutter

Een samenleving waarin het heilige verdwijnt, verliest de bronnen die haar bij elkaar houden, betoogde Antoine Bodar in Teloorgang van het heilige (1995). En als die bronnen opdrogen, nemen andere machten het over, zegt Abrahamse verwijzend naar het boek. ‘En met het geloof in God verdwijnt het besef van Hem als de Heilige, het benul van zijn heiligheid, en ook de zin van het heilige als geheel.’

lees het gehele artikel in het ND

https://www.nd.nl/geloof/geloof/1228007/wat-is-er-vandaag-nog-heilig-meer-dan-je-denkt-zegt-deze-theo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *