Omvolking – achtergrond

De term ‘omvolking’, die door het debat in de Tweede Kamer deze week, volop in het nieuws is, wil de redactie hier graag toelichten. We kwamen een artikel tegen op Nemo Kennislink dat die toelichting geeft en dat illustreert hoezeer het denkkader dat met deze term samenhangt, in tegenstelling is met het christelijke mensbeeld. En bedenk: woorden doen er toe dat heeft de geschiedenis wel geleerd.

“Omvolking”, is in de meest positieve benadering een semiwetenschappelijk concept van de nazi’s, en staat op zijn slechtst gelijk aan etnische zuivering. Dat stelt historicus Annelotte Janse. 
‘Omvolking’, ‘Umvolkung’, of ‘zorgelijke demografische ontwikkeling’: sinds de aanstelling van PVV-ministers Marjolein Faber en Reinette Klever beheersen de termen het nieuws. De formuleringen worden veel door elkaar gebruikt, en moeten allemaal de angst voor culturele veranderingen verwoorden. Toch betekenen ze zeker niet hetzelfde. Dat ze wel door elkaar worden gebruikt is zorgelijk, vindt historicus en extreemrechts-onderzoeker Annelotte Janse: “Daarmee bagatelliseer je een besmette term.”

Ondergang witte ras

Om dat te begrijpen, moeten we eerst een stuk terug in de tijd, en wel naar de Verenigde Staten van de negentiende eeuw. “Rond 1830 migreerden veel katholieke Ieren naar het protestantse Amerika”, vertelt Janse over het onderzoek van collega-historicus Leo Lucassen. “Dat zorgde voor frictie. Enerzijds omdat de nieuwkomers andere gebruiken hadden, anderzijds omdat de Ieren niet de Amerikaanse president als hun leider erkenden, maar de kerkelijke paus.” 

Lees het volledige artikel op Nemokennislink

Lees ook het wikipedia-artikel

beeld: https:/correctiv.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *