Moslim Indonesië plant een katholieke kathedraal

Ter ere van Franciscus Xaverius

De islam in Indonesië is van oudsher tolerant. In zijn hoofdstad wordt met hulp van de overheid een nieuwe kathedraal gebouwd. De eerste steen zal in oktober worden gelegd – in september zal paus Franciscus het moslimland bezoeken.

In de nieuwe Indonesische hoofdstad Nusantara is ook een grote katholieke kerk gepland. Volgens het Romeinse nieuwsportaal Fides (woensdag) heeft de afdeling van het Indonesische ministerie van Religie die verantwoordelijk is voor katholieke school- en kerkgebouwen de bouw aangekondigd van een “Francis Xaveriuskathedraal”. In oktober wordt de eerste steen gelegd voor de geplande basiliek, op het terrein waar ook een bisschoppelijk huis, pastorale zorgfaciliteiten en verschillende kantoren moeten worden gebouwd.

Vijf jaar geleden kondigde de regering van Indonesië een verhuizing van de hoofdstad aan naar de provincie Oost-Kalimantan op het eiland Borneo, waar sinds 2022 tegen enorme kosten de geplande stad Nusantara is gebouwd. Alleen al de kosten van het nieuwe administratieve centrum worden geschat op 34 miljard dollar. Een van de redenen voor de verhuizing van de hoofdstad naar een voormalig bebost staatsgebied 1.200 kilometer verderop is dat de grond in de megalopolis van Jakarta zinkt, soms tot 25 centimeter per jaar.

Dicht bij de Centrale Moskee

Volgens Agenzia Fides komt het ontwerp van de toekomstige katholieke kathedraal van het Indonesische ministerie van Religie, de bouw wordt uitgevoerd door het ministerie van Openbare Werken. De Indonesische bisschoppenconferentie is betrokken bij het interieurontwerp en de liturgische inrichting, en heeft ingestemd met Franciscus Xaverius als patroonheilige van de kerk.

Deze jezuïetenmissionaris was in 1546 geland op de Molukken, die tot Indonesië behoren, om van daaruit zijn missie op de archipel te beginnen. De nieuwe kathedraal zal worden gebouwd in de directe omgeving van de grote nationale moskee – net zoals in Jakarta de kathedraal en de Istiqlal-moskee direct tegenover elkaar in dezelfde straat liggen om religieuze harmonie te symboliseren.

Bezoek van de paus in september

Indonesië ontvangt dit jaar paus Franciscus op zijn langste buitenlandse reis tot nu toe, die hem tussen 2 en 13 september ook naar Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Singapore zal brengen. De kerkleider is van 4 tot en met 6 september in Indonesië.

In ‘s werelds grootste moslimland in termen van bevolking zijn bezoeken aan de Istiqlal-moskee en de katholieke kathedraal gepland, waartussen onlangs een “tunnel van broederschap” is gebouwd. Er zijn ook ontmoetingen gepland met de staats- en kerkleiders van het land, evenals met moslimleiders.

Relatie tussen staat en religie in Indonesië

Er zijn zes erkende religies in Indonesië, de islam (ongeveer 87% van de bevolking), de protestantse en katholieke kerken (samen ongeveer 9%), het hindoeïsme (2%, voornamelijk op Bali en Oost-Java); Boeddhisme (en taoïsme, ongeveer 1%) en confucianisme; evenals natuurlijke religies (ongeveer 1%).

bron: Domradio

beeld:kathedraal Djakarta, flickr.com

1 Comment

  1. Wat goed om te lezen! De Islam in Indonesië, Islam Nusantara geheten, is van oorsprong een vriendelijke en innemende religie, eigen aan de bevolking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *