Bisschop Bonny (Antwerpen): we hebben gefaald

Bisschop Bonny met zijn bisdomsraad

“Ik ben teleurgesteld”

Bisschop Johan Bonny doet al jaren onderzoek naar seksueel misbruik in de Belgische katholieke kerk. Volgens zijn conclusie vernietigen misdaden niet alleen de slachtoffers, maar laten ze ook diepe sporen achter bij degenen die ze onderzoeken.

De misbruikcommissaris van de Belgische Bisschoppenconferentie, bisschop Johan Bonny, die in juli aftrad, trekt een berustende conclusie na vijftien jaar er mee in het reine te zijn gekomen. “Ik ben teleurgesteld omdat bisschoppen vóór mij te weinig hebben gedaan voor degenen die getroffen zijn door seksueel misbruik”, vertelde de bisschop van Antwerpen (donderdag) aan het internetportaal katholisch.de. 
“Ze hebben het probleem niet aangepakt en er niet op de juiste manier mee omgegaan. We betalen nu de prijs voor wat bisschoppen en pausen de afgelopen decennia niet goed hebben gedaan”, aldus Bonny.

Hij werd priester om voor het Koninkrijk van God te werken en het Goede Nieuws aan de mensen te brengen. ‘Toen ik in 1973 naar het seminarie ging, had ik geen idee van deze lawine van misbruikcrisis die op ons als kerk en op mij als bisschop zou afkomen’, zei Bonny. Nu heeft de kerk het vertrouwen van velen verloren, inclusief medewerkers. Ook jonge priesters worden enorm belast door de gebeurtenissen.

Compensatiebetalingen zonder belastinginkomsten

De kerk, die in België geen kerkbelasting int, heeft veel geld nodig om compensatiebetalingen te doen aan degenen die getroffen zijn door misbruik. “Maar tot nu toe zijn we erin geslaagd ze te betalen.” Bonny verwees naar de regeling die met het Belgische parlement is bereikt en waarin onderscheid wordt gemaakt tussen categorieën en ernst van misbruik. 

“Als de beschuldigde dader bijvoorbeeld tot een religieuze orde behoort, dan draagt ​​de religieuze gemeenschap zelf de kosten. Was de dader een diocesane priester, dan betaalt het bisdom.” Als de beschuldigde of veroordeelde dader nog in leven is, vraagt ​​de kerk hem om een ​​bijdrage in de kosten.

Paus ontmoet de getroffenen

Met het oog op het bezoek van paus Franciscus aan België eind september zei Bonny: “Er zal een ontmoeting plaatsvinden met de paus en vijftien slachtoffers van seksueel misbruik. Het is belangrijk dat zij persoonlijk met de paus kunnen spreken en dat hij luistert voor hen persoonlijk.” Maar hij wilde de paus ook vertellen wat een grote last het omgaan met de misbruikcrisis is voor de hedendaagse priesters en bisschoppen. “Omdat ze lasten moeten dragen die al lang geleden hadden moeten worden aangepakt, ook door hun voorgangers.”

Lees het volledige interview op katholisch.de

Bron: domradio

Beeld: bisdom antwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *