Caritas Luxemburg beëindigt projecten na financieel schandaal

“Geen euro meer” van de staat

Na een fraudezaak van, naar verluidt tientallen miljoenen dollars bij de Luxemburgse Caritas stopt de kerkelijke hulporganisatie haar internationale hulpprojecten. Het aartsbisdom Luxemburg bevestigde aldus een mediabericht van het “Luxemburger Wort”.

Het katholieke aartsbisdom Luxemburg verklaarde maandagavond dat de Luxemburgse Caritas zich gedwongen voelde haar internationale hulpprojecten stop te zetten. Het bevestigde een overeenkomstig bericht in de krant “Luxemburger Wort”. In samenhang daarmee ontslaat de Caritas Luxembourg Foundation ongeveer 30 van de 500 werknemers in het Groothertogdom. Bovendien zullen volgens de informatie nog eens 70 banen verloren gaan in Zuid-Soedan en Laos. Ruim zestig projecten zouden worden stopgezet.

Het aartsbisdom ging in zijn aankondiging niet specifiek in op de cijfers. In plaats daarvan werd benadrukt dat de oprichting van een nieuwe structuur het mogelijk maakte om liefdadigheidsactiviteiten in Luxemburg voort te zetten. 

Een “ongekende fraudezaak”

Een “ongekend geval van fraude” en de daaruit voortvloeiende “diepe crisis” zouden de voortzetting in gevaar hebben gebracht. Er werd gezegd dat de nu gevonden oplossing ervoor zorgt dat werknemers op landelijk niveau onverminderd kunnen blijven werken. “De recente frauduleuze en schandalige activiteiten mogen de verdiensten ervan niet verminderen of mensen van goede wil ervan weerhouden de nieuwe structuur te steunen.”

“Geen euro meer” van de staat

In juli werd bekend dat een medewerkster van de hulporganisatie 61 miljoen euro zou hebben verduisterd. Volgens berichten in de media zou de vrouw grote sommen geld hebben overgemaakt naar bankrekeningen in Spanje.

Caritas en de officier van justitie bevestigden de zaak. Er zijn onderzoeken gestart naar vervalsing, fraude, vertrouwensbreuk en het witwassen van geld. De zaak maakte furore in het Groothertogdom. Nadat het bekend werd, benadrukte premier Luc Frieden dat de staat voorlopig niet “één euro” meer aan Caritas zal betalen. 

Kerk in Luxemburg

Luxemburg, de op een na kleinste lidstaat van de Europese Unie. Van de ongeveer 630.000 inwoners is ongeveer 70 procent katholiek gedoopt, maar het aandeel praktiserende katholieken neemt al zo’n vijftig jaar sterk af. Ook de sociale en politieke invloed van de kerk neemt af. Aan het einde van de 20e eeuw bezat het nog steeds het belangrijkste dagblad en was religieus onderwijs een verplicht vak op school; Staat, kerk en de Christelijke Sociale Volkspartij CSV waren nauw met elkaar verbonden.

Lees het bericht van Caritas Luxemburg

bron: Domradio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *