Waarschuwing tegen manipulatie van het geloof
Op zijn eerste dag van bezoek aan Indonesië zet paus Franciscus een duidelijke toon tegen verdeeldheid en voor eenheid. Onevenwichtigheid, ellende en extremisme in het land moeten worden bestreden. Hij sprak zich uit voor meer dialoog. Tijdens een ontmoeting met de Indonesische president Joko Widodo en politieke leiders in de multi-etnische staat op woensdagochtend zei hij dat de katholieke kerk de interreligieuze dialoog wilde versterken “om de onevenwichtigheden en ellende te verslaan die nog steeds in sommige delen van het land bestaan. Om gemeenschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden, is het noodzakelijk extremisme en onverdraagzaamheid te bestrijden. Ze verdraaiden de religie en probeerden voor zichzelf op te komen met behulp van bedrog en geweld.“
Ontmoeting met jezuïeten
De paus, zoals bekend zelf jezuïet, ontmoette vervolgens ongeveer 200 jezuïetenpriesters die in Indonesië werkten, en nieuwelingen van de orde. Zoals Vatican News meldde, vond de bijeenkomst plaats in de Apostolische Nuntiatuur en werd door een deelnemer, de Italiaanse jezuïet en Vaticaanfunctionaris Antonio Spadaro, beschreven als een “vertrouwde, ontspannen en opmerkzame bijeenkomst”. Belangrijke onderwerpen waren de dialoog tussen religies en persoonlijk gebed. Op bijna elke buitenlandse reis ontmoet Franciscus de plaatselijke jezuïeten en wisselt hij ideeën met hen uit. De inhoud van het gesprek wordt meestal later gepubliceerd. Volgens Vatican News zijn er ongeveer 330 leden van de jezuïetenorde in Indonesië. De gemeenschap heeft traditioneel een van haar belangrijkste aandachtspunten gehad in de missie in Oost-Azië. Lees een eerste indruk van deze ontmoeting (vertalen met Google translate)
Tegen de neiging tot verdeeldheid en provocatie
Tijdens een ontmoeting met geestelijken, vrouwelijke religieuzen en catechisten in de kathedraal van Jakarta in de middag sprak de paus zich uit voor een tolerante manier om het geloof te verkondigen en de broederschap te bevorderen. Het gaat niet om het opleggen van je eigen geloof aan anderen, zei Franciscus. Hij prees de openheid van de Indonesische Kerk in de omgang met de verschillende realiteiten waaruit zij bestaat, cultureel, etnisch, sociaal en religieus. Dit is vooral belangrijk in een wereld waarin de neiging om te verdelen, te beweren en te provoceren steeds groter lijkt te worden.
Document van tolerantie
In de vroege avond (lokale tijd) ontmoette de paus ongeveer 100 schoolkinderen en studenten als onderdeel van het internationale onderwijsinitiatief “Scholas Occcurrentes”. De spanning van de lange reis en de uitdagende klimatologische omstandigheden waren duidelijk zichtbaar voor de 87-jarige op zijn eerste bezoekdag.
Donderdag zal Franciscus de Istiqlal-moskee in Jakarta bezoeken en een ontmoeting hebben met de groot-imam van de moskee, Nasaruddin Umar. Het plan is om een gezamenlijk document van tolerantie te ondertekenen. Daarna staat een bijeenkomst met medewerkers van sociale organisaties gepland op het hoofdkantoor van de Indonesische Bisschoppenconferentie in Jakarta. In de middag viert Franciscus een mis in het voetbalstadion “Gelora Bung Karno”.
Reisplan van paus Franciscus’ Azië-Pacific-reis
In de regio Azië-Pacific verwacht paus Franciscus 42 programmapunten met 16 toespraken in vier landen gedurende twaalf dagen.
Meer nieuws over de pausreis op de site van het Vaticaan
bron: domradio
beeld: Vatican Media