Over de krimp van onze kerkgemeenschap

 door Guido Dierickx SJ   –   Essay   –   Kerk

De ledenaantallen in de kerk nemen al jaren af. Waaraan ligt dat? Guido Dierickx SJ verkent een van de onbedoelde bij-effecten van het geloofsgesprek.

Het tweede Vaticaans concilie wekte grote verwachtingen. De kerkgemeenschap zou zich beter aanpassen aan de hedendaagse samenleving en zo een ruimer gehoor vinden. De evolutie is echter een andere richting uitgegaan. Het ledenbestand nam af en blijft afnemen, althans in onze streken. Waarom is dat zo? Er zijn kritische stemmen die dit wijten aan neveneffecten van de door het concilie teweeggebrachte omwentelingen. Ik vrees dat zij ten dele gelijk hebben. Laat me deze gewaagde bewering toelichten.

Natuurlijk moeten we, om de krimp te verklaren, eerst letten op de maatschappelijke factoren die niet bevorderlijk zijn voor het kerkelijke leven. Godsdienstsociologen wijzen bijvoorbeeld op het toenemen van individualisme en hedonisme in onze samenleving. Daarom werden de kerkelijke richtlijnen inzake seksuele ethiek niet als te streng ervaren in de Victoriaanse tijd maar wel in de decennia na de seksuele revolutie in de jaren zestig van vorige eeuw. Dat is voor vele leden van de jongere generaties een reden geweest om afstand te nemen van de kerkgemeenschap.

Dialoog of niets te zeggen?

Laten we hier echter stilstaan bij een binnenkerkelijke factor…..

Lees het volledige artikel op Igniswebmagazine

beeld: https://afbeelding.dvhn.nl/dvhn/incoming/.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *