Waar de katholieke kerk sociaal sterk is, komen priesters en bisschoppen in de verleiding hun betrokkenheid met het volk waaruit ze genomen zijn, te verliezen. Paus Franciscus heeft een ander idee van het ambt. In Oost-Timor waarschuwde hij voor arrogantie.
Paus Franciscus heeft bisschoppen en priesters in Oost-Timor gewaarschuwd zich niet als bazen te gedragen. In het land, dat voor 98 procent door katholieken wordt bevolkt,sprak hij dinsdagochtend (lokale tijd) tijdens een bijeenkomst met katholieke geestelijken, religieuzen en catechisten, in de kathedraal van Dili: “De priester is een instrument van zegen. Hij mag zijn rol nooit uitbuiten, hij moet altijd zegen, troost, een dienaar van mededogen en een teken van Gods barmhartigheid. Het aanspreken van jezelf met een eretitel als “heer” zou je niet het gevoel zou moeten geven dat je superieur bent aan het volk – je komt uit het volk. Je bent geboren uit moeders van het volk ben opgegroeid tussen de mensen! Vergeet de cultuur van de mensen die je hebt ontvangen niet.”
Waarschuwing tegen arrogantie
Franciscus waarschuwde de geestelijkheid voor de verleidingen van arrogantie en macht. “Mijn grootmoeder vertelde me altijd dat de duivel door zakken binnenkomt”, zei Franciscus. Hij riep op om het ambt niet te zien als een dienst. ‘En als iemand van jullie zich geen dienaar van het volk voelt, ga dan het advies inwinnen van een wijze priester die je zal helpen deze belangrijke dimensie te bereiken.’
Inzet voor gerechtigheid en tegen corruptie
De taken van de geestelijkheid zijn het verkondigen van het Evangelie, het dienen van de armen, het bevorderen van de economische en sociale welvaart van het land en het werken voor gerechtigheid en tegen corruptie. Franciscus riep op tot waakzaamheid: corruptie dringt vaak door in katholieke gemeenschappen en parochies.
Katholieke Kerk als onderdeel van de nationale identiteit
Bisschoppen, priesters, religieuzen en catechisten namen deel aan de bijeenkomst in de kathedraal van Dili. Ongeveer 98 procent van de 1,4 miljoen Timorezen is katholiek, en mensen in kerkelijke posities hebben een bijzonder gerespecteerde positie in de samenleving. De Katholieke Kerk steunde de onafhankelijkheidsstrijd van het land tegen Indonesië aan het einde van de 20e eeuw en maakt sindsdien deel uit van de nationale identiteit.
Oost-Timor is een republiek in Zuidoost-Azië. Het langgerekte eilanddeel van het geschatte gebied Thüringen grenst in het westen aan Indonesië en ligt ongeveer 500 kilometer ten noorden van Australië.
Oost-Timor maakte ongeveer 400 jaar deel uit van het Portugese koloniale rijk voordat het in 1975 door Indonesië werd geannexeerd na een burgeroorlog over de staatsonafhankelijkheid. De brutale Indonesische bezetting eindigde in 1999 met een referendum. De Verenigde Naties namen de macht over tot de formele onafhankelijkheid van de staat op 20 mei 2002. Tot 2013 waren VN-vredeshandhavers in het land.
bron: Domradio
beeld: Vatican Media, paus in O-Timor