De tweede sessie van de Bisschoppensynode over Synodaliteit, die 368 bisschoppen, priesters, religieuzen en leken naar het Vaticaan zal brengen, zal beginnen met het vragen om vergeving voor verschillende zonden namens alle gedoopten.
Net als vóór de sessie van vorig jaar zullen de leden van de synode twee dagen in retraite gaan voordat zij aan het werk gaan. De retraite wordt gegeven door Timothy Radcliff op.
Die dagen van bezinning worden op 1 oktober afgesloten met een boeteviering in de Sint-Pietersbasiliek, voorgegaan door paus Franciscus, zo heeft het Vaticaan aangekondigd.
Tijdens de viering komen drie mensen aan het woord: één die leed aan de zonde van misbruik, één aan de zonde van oorlog en de derde aan de zonde van onverschilligheid voor het lot van migranten, aldus een verklaring van het Vaticaan. Daarna zal “de belijdenis van een aantal zonden plaatsvinden”, aldus de verklaring. “Het doel is niet om de zonden van anderen aan te klagen, maar om jezelf te erkennen als een de mensengemeenschap die, door nalatigheid of handeling, de oorzaak worden van lijden en verantwoordelijk zijn voor het kwaad dat wordt toegebracht aan de onschuldigen en weerlozen.”
Volgens het Vaticaan zullen de beleden zonden bestaan uit: zonden tegen de vrede; zonden tegen de schepping, zonden tegen inheemse bevolkingsgroepen en migranten; de zonde van misbruik; zonden tegen vrouwen, familie en jeugd; de zonde van “het gebruiken van leer als stenen om te gooien”; zonden tegen armoede; en zonden tegen synodaliteit of het gebrek aan luisteren en gemeenschap.
De liturgie staat open voor iedereen, maar is specifiek gericht op jongeren, omdat het “de innerlijke blik van de Kerk richt op de gezichten van nieuwe generaties”, aldus het Vaticaan. “Het zullen inderdaad de jongeren zijn die in de basiliek aanwezig zijn die het teken zullen ontvangen dat de toekomst van de Kerk aan hen toebehoort, en dat het verzoek om vergeving de eerste stap is van een geloofwaardigheid vol geloof en missionaire roeping die hersteld moet worden.”
Kardinaal Mario Grech, secretaris-generaal van de synode, zei dat de Kerk, door zich tot jongeren te richten, “hun en de wereld wil laten weten dat de Kerk zich in een dynamiek van bekering bevindt”.
bron: Catholic News Service
beeld: Vatican Media