18 juni 2019

Uit de nieuwsbrief van het Titus Brandsma Instituut

Maandag 1 juli gaat de Studieweek Mystiek van start. We nodigen u van harte uit om deel te nemen aan deze bijzondere week, waarin u samen met collega Loet Swart het Geestelijk Hooglied van Jan van het Kruis intensief zult bestuderen.

De Spaanse monnik Jan van het Kruis (Juan de la Cruz) schreef, opgesloten in een bergruimte van een klooster, de eerste 31 strofen van het gedicht dat zou uitgroeien tot het 40 strofen tellende Geestelijk Hooglied (Cántico espiritual). Het gedicht behoort tot de hoogtepunten van de Spaanse letterkunde en de internationale canon van grote mystieke geschriften.

 

Voor een brede groep lezers heeft de aantrekkingskracht van het Cántico espiritual te maken met zijn erotische taal en verbeelding. Sommigen zien het als (profane) liefdespoëzie. Hier tegenover stelt Loet Swart dat vanaf het eerste moment dat dit lied ten gehore werd gebracht (door de dichter, in een convent van karmelietessen) het werd verstaan en genoten als mystieke liefdespoëzie.

 

Loet Swart nodigt u uit om samen met hem te onderzoeken welke aantrekkingskracht het Geestelijk Hooglied op u heeft. Samen met hem leest, bespreekt en interpreteert u het gedicht. En ook zal Loet met u kijken naar het commentaar dat Jan van het Kruis op zijn eigen Geestelijk Hooglied schreef en over de geheel eigen dynamiek ervan.

 

U kunt zich nog aanmelden.


De Studieweek Mystiek vindt dit jaar plaats van maandag 1 juli tot en met donderdag 4 juli 2019 in Nijmegen. Het ochtendprogramma duurt van 10.00–12.00 uur Het middagprogramma duurt van 13.30–15.30 uur De kosten zijn € 195,-. Lesmateriaal is inclusief.

Folder Studieweek Mystiek 2019Link naar aanmeldformulier Studieweek

Cursusaanbod TBI 2019 – 2020 bekend

Ook in het nieuwe cursusjaar heeft het TBI weer veel mooie cursussen over mystiek, spiritualiteit en geestelijke begeleiding op het programma. Kies in het najaar bijvoorbeeld voor één van de twee (of allebei) collegereeksen i.h.k.v. geestelijke begeleiding: Onderscheiding en Niet-weten als gids.

 

In het voorjaar kunt u kiezen uit: Geest & KunstSpiritualiteit van Bachs Johannes-Passion en de verschillende manieren om het boek De Navolging van Christus te lezen. Op de website vindt u alle informatie en het aanmeldformulier. Ook dit jaar zijn de collegereeksen geaccrediteerd door SKGVen leveren vier studiepunten per reeks op.

 

A G E N D A

 

18 juni
Ignatiushuis, Amsterdam

Expert meeting over Michel de Certeau

Op dinsdag 18 juni organiseert het Titus Brandsma Instituut, samen met de Stichting Thomas More en het Platform voor Ignatiaanse Spiritualiteit in Amsterdam een open expert meeting over Certeau.

>  Aanmelden niet meer mogelijk

21 juni
KADOC, Leuven

Studiedag Kunst, kerk en mystiek

Sander Vloebergs, student Theologie en Literatuur aan de KULeuven, choreograaf/

illustrator én TBI Fellow, presenteert van 21 juni tot 12 juli de eerste resultaten van zijn experimenteel artistiek multimediaproject ‘Geliefde lichamen’. Marc De Kesel spreekt tijdens de studiedag op 21 juni.
> Informatie en aanmelden

1 t/m 4 juli

SP1 (Spinozagebouw) Radboud Universiteit, Nijmegen

Studieweek Mystiek over Geestelijk Hooglied van Jan van het Kruis
> Flyer en Aanmelden Studieweek Mystiek

Vanaf 4 september
Titus Brandsma Memorial, Nijmegen

Start nieuwe collegereeksen
De collegereeksen zijn geaccrediteerd door het SKGV en leveren vier punten.
Check de website voor meer informatie

 

De Roerom, Postbus 90105, 5000 LA Tilburg | Tel. 013-545 58 00 | banken: ING  ---->  NL89 INGB 0003 4065 13

ABN ---->  NL28 ABNA 0264 8199 50 | red.webderoerom@gmail.com | siteproductie: SiteCan Hilversum