Getijdengebed

Getijdengebed, tips

door KEUZE REDACTIE


Getijdengebed voor oude ogen en oude handen
Bij het getijdengebed in onze kloosters gebruiken we vaak diverse boeken, klappers, inlegvellen door elkaar. Daarbij is het soms nogal zoeken en heen-en-weerbladeren. Bovendien moet je een heel stapeltje spullen naar je plaats meenemen. Verder zijn de letters nogal klein voor onze oude ogen. Dat doet weleens het verlangen opkomen het materiaal wat gemakkelijker te maken. Dat zou trouwens ook fijn zijn voor onze gasten.

Praktische ideeën
Op ons artikel in het KNR-Bulletin hierover kwamen enkele reacties met praktische ideeën:
• Sommige kloosters hebben zelf handzame boekjes gemaakt die de benodigde teksten bevatten. Met een beperkt aantal boekjes kunnen allerlei vieringen worden ingevuld: Lauden, Vespers, Advent, feestdagen etc.
• Een ander klooster gebruikt het Klein Getijdenboek voor de gewone dagen en een eigen boekje voor speciale dagen. Voor de Paastijd, Vasten en Advent zijn er speciale, geplastificeerde inlegvellen.
• De Tiltenberg biedt het officie online aan. Daar kan men alles vinden. Het is dan wel nodig een account aan te maken. Men heeft dan alleen een tablet (een kleine computer) nodig om het getijdengebed te volgen en mee te doen. Portal De Tiltenberg
• Men kan ook een groot scherm in de kapel zetten, en daar het hele getijdengebed op projecteren.
• Een groot-letterboek was niet bekend. Zoiets is heel duur om te maken, ook al omdat de oplage altijd beperkt zal zijn. Gebruik van een tablet maakt het natuurlijk wel mogelijk om de tekst groter weer te geven.
De KNR houdt zich aanbevolen voor meer suggesties.

bron: KNR

beeld: https://kenniscentrumirs.nl