Voorbereiden op Pasen

Binnenkort is het Pasen en ik heb dit jaar hoge verwachtingen. Afgelopen jaren konden we geen grote feest vieren. Vorig jaar heb ik het zelfs niet met familie kunnen vieren door mijn zieke vader. Als je toeleeft naar een niet-normaal paasfeest, beleef je de veertigdagentijd  anders. Waarom zou je gaan vasten of bezinnen, als je niet toeleeft naar een uitbundig feest? Jezelf inhouden (of dat nu op het gebied van snoepen, alcohol of vleesconsumptie is) wordt een stuk minder bijzonder als het niet in contrast staat met een feestelijk Pasen.

De laatste jaren was ik zo druk met mezelf, studie of familie dat ik niet echt de ruimte of tijd nam om over de invulling van die veertig dagen na te denken. Normaal gaat het misschien meer vanzelf; als ik weet dat ik veel en lekker ga eten in het paasweekend, houd ik me de weken ervoor een beetje in. Dit jaar is dat gelukkig anders. Een groot paasfeest moet gepaard gaan met een passende, serieuze veertigdagentijd. Hoe ga ik die invullen?

De inspiratie voor mijn veertigdagentijd haal ik uit datgene wat ik de afgelopen jaren heb gemist. Steun van vrienden uit de kerk, bijvoorbeeld. We konden weliswaar op afstand naar de kerk gaan, maar dat voelt niet hetzelfde als een knuffel krijgen als je het nodig hebt. Dus dit jaar probeer ik tijdens de veertigdagentijd extra klaar te staan voor mijn vrienden. Ik wil ze helpen als ze het nodig hebben, zodat ze met Pasen niet alleen omringd worden door familie, maar weten dat ze ook een vriendin dichtbij hebben. Wat ik ook heb gemist in deze drukke tijden, is tijd voor mezelf. Tijd waarin ik kan opladen en rust kan vinden. Ook in een druk Paasweekend is dat niet mogelijk, dus daarom ga ik juist in de veertigdagentijd elke dag een half uur voor mezelf inplannen. Of ik nu ga wandelen, lezen of koken: zo lang ik maar even alleen met mezelf ben en helemaal kan ontspannen.

Ja, deze plannen maken me niet alleen enthousiast voor Pasen, maar ook voor de veertigdagentijd. Dat verschilt nogal van hoe ik die veertig dagen vroeger beleefde; een tijd van inkeer en soberheid. Maar nu ik weet dat ik een fijn, normaal Pasen tegemoet ga, heb ik ook zin om tijd te nemen voor de vastentijd. En dat is belangrijk om je te realiseren: niet alleen ons normale Pasen is terug, maar ook de normale veertigdagentijd. Ik hoop dat we daar allemaal van kunnen genieten.

De Roerom jaargang 36, nr. 7 februari 2022