Christenen bashen

Francisco van Jole, eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl en boegbeeld van BNN/VARA sprak onlangs op radio 1 klare taal. Als die ‘fucking christenen’ zich niet willen laten vaccineren, dan gaan ze wat hem betreft maar lekker dood. Later nuanceerde hij dat wel wat, maar de strekking was duidelijk. De coronacijfers stijgen en de zorg dreigt opnieuw overbelast te raken. Ondanks dat 85 % van de Nederlanders is ingeënt is er een gemêleerde groep die zich niet laat vaccineren. Volgens van Jole vooral christenen.  Nou nee dus. De grootste roep niet-gevaccineerde mensen bestaat uit mensen met een lage weerstand, die de taal niet machtig zijn, of zij die zijn gaan geloven in ‘waarheden’ op de sociale media: -dat je van een vaccin onvruchtbaar of impotent zou worden. Van Jole gebruikt grote woorden. Want er is niks mooier dan die SGP’ers ontmaskeren als idioten.

Morele plicht

Volgens paus Franciscus is het een morele plicht je te laten vaccineren. Een morele plicht is nog geen juridische plicht. Mensen mogen een vaccin weigeren. Wie weigert zich te laten vaccineren moet niet zeuren als hij ziek wordt en moet dan medische hulp weigeren, aldus van Jole Of er tenminste zwaar voor betalen. wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. Er was een tijd dat solidariteit bij de achterban van het socialistische Joop hoog in het vaandel stond. En zonder mitsen en maren. Ook te zware mensen, alcoholisten, drugsverslaafden, mensen die aan gevaarlijke sporten of onveilige seks doen hebben recht op goede zorg. Zelfs wanneer ze keuzes maken die -ook-ik op zijn zachtst gezegd onverstandig vind. En ook al bezetten ze ziekenhuisbedden die in deze tijd hard nodig zijn.

 Vanwaar dan die nadruk op het ook in mijn ogen onverstandige gedrag van een klein aantal christenen? Mijn oud-collega uit de Tweede Kamer Zihni Ozdil van Groen Links schreef in Elsevier: “Sinds het Ezelproces van Gerard Reve* in de jaren zestig is wat met christelijk te maken heeft Nederland vleugellam. Christenen belachelijk maken, vernederen, denigreren dan wel hun rechten afpakken, is sindsdien bon ton. In cartoons, in cabaret, in opiniestukken, in boeken en ook in de progressieve politiek. Makkelijk en risicoloos. Geen christen in Nederland zal je keel doorsnijden als je zijn religie aanvalt.” Einde citaat. Ik ben geen SGP’er en ik zal er nooit een worden. Maar ik vind het wel een beetje genoeg geweest met het christen-basen. Solidariteit is een mooi woord. Maar niet alleen met Mensen met hetzelfde wereldbeeld   Ook voor ‘fucking Christenen.’

*Schrijver Gerard Reve moest in 1966 voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen na een aanklacht wegens godslastering. Deze had betrekking op een passage in Nader tot U waarin Reve beschrijft hoe hij gemeenschap heeft met een als ezel geïncarneerde God.

De Roerom jaargang 36, nr.3 november 2021