Betekenis voor Luxemburg van pauselijk bezoek

kathedraal van Luxemburg

Secularisatie in het Groothertogdom

Eind september zal de paus tijdens zijn reis naar België ook Luxemburg aandoen. Een traditioneel katholiek land dat de afgelopen jaren enkele omwentelingen heeft meegemaakt. Welke rol speelt de kerk nog in het Groothertogdom? Domradio publiceert een interview met de hoofdredacteur van de Luxemburgse krant Luxemburger Wort

DOMRADIO.DE:  Een bezoek van de paus is nog niet bevestigd, maar de Luxemburgse aartsbisschop kardinaal Hollerich noemt het bezoek “zeer, zeer waarschijnlijk”. Hoe reageert Luxemburg op dit rapport?

Roland Arens (hoofdredacteur van “Luxemburger Wort”):  Het was een verrassing, niemand had deze aankondiging verwacht. Kardinaal Hollerich deed de aankondiging vorige week spontaan tijdens de bedevaart van Onze Lieve Vrouw van Fatima in Wiltz. De verrassing maakte veel mensen blij, maar er is ook een deel van het Luxemburgse publiek dat alleen maar kennis nam van de aankondiging en het niet direct als groot nieuws zag. Ik denk dat dat zal veranderen zodra het bezoek concreter wordt. Bijvoorbeeld wanneer het bezoek officieel wordt bevestigd en het programma wordt gepubliceerd. Ik denk dat er dan meer aandacht zal zijn.

DOMRADIO.DE:  Franciscus zou niet de eerste paus zijn die Luxemburg bezoekt. In 1985 was Johannes Paulus II te gast in het Groothertogdom. Hoe katholiek is het land?

Arens:  De meeste Luxemburgers omschrijven zichzelf als katholiek. Luxemburg heeft een zeer lange katholieke traditie, maar net als in veel andere landen is de betrokkenheid op geloof en religie de afgelopen jaren sterk afgenomen. De secularisatie stopte niet bij het Groothertogdom. Luxemburg is geen uitzondering.

DOMRADIO.DE:  Pas in 2015 werden kerk en staat in Luxemburg officieel gescheiden. Hoe heeft de verhouding tussen kerk en staat zich sindsdien ontwikkeld?

Arens:  Ik denk dat de relatie sinds de onderhandelingen is gestabiliseerd. Dit was een pijnlijk proces voor de katholieke kerk, maar de discussies tussen de regering en de religieuze gemeenschappen waren doelgericht en achteraf gezien constructief.
Zes religieuze gemeenschappen hebben inmiddels een verdrag gesloten met de staat. De grootste hiervan is nog steeds de katholieke kerk. Ik geloof dat kerkleiders realistisch zijn geweest en hebben geprobeerd er het beste van te maken. Zeker in het licht van het feit dat de samenleving zich in een meer seculiere richting ontwikkelt. Volgens de typische Luxemburgse methode werden de discussies met consensus afgerond.

Het succes van de afspraken blijkt ook uit het feit dat ze ondanks een regeringswisseling niet in twijfel werden getrokken. De overeenkomsten zijn destijds gesloten met de liberaal-sociaal-democratisch-groene coalitie. De nieuwe, door de Christen-Democraten geleide regering heeft de afspraken op geen enkele wijze in twijfel getrokken, ook niet tijdens de verkiezingscampagne.

Ik beschouw dit als het eerste teken dat beide partijen tevreden zijn met de resultaten van de onderhandelingen over de conventies en dat de betrekkingen tussen religieuze gemeenschappen en staatsinstellingen pragmatisch zijn.

DOMRADIO.DE:  De aartsbisschop van Luxemburg, Jean-Claude kardinaal Hollerich, is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden binnen de kerk. Van zijn benoeming tot kardinaal en zijn opname in het hoogste adviesorgaan van de paus en zijn werk als algemeen relator van de wereldsynode. Hoe kijkt Luxemburg naar zijn aartsbisschop? Welke reputatie heeft Hollerich?

Arens:  De aartsbisschop heeft in Luxemburg veel respect verdiend, niet alleen in zijn kerk maar ook daarbuiten. Hij onderhoudt goede relaties met alle kringen van de politiek, maar vooral met mensen. Ik hoorde de kardinaal een week geleden preken tijdens de pauselijke mis ter gelegenheid van de 90e verjaardag van emeritus aartsbisschop Fernand Franck.
Wat mij opvalt aan kardinaal Hollerich is dat hij complexe ideeën in pakkende en eenvoudige woorden weet te verwoorden. Dat vind ik een hele sterke kwaliteit van hem, want op deze manier bereikt hij mensen op een gelijkwaardig niveau. Hij wekt nooit de indruk dat hij van bovenaf handelt. Dat is iets wat altijd indruk op mij maakt aan hem.

Het interview werd afgenomen door Renardo Schlegelmilch.

bron: domradio

beeld: https://cdn.getyourguide.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *