‘Vrouwen in de kerk waren stil geworden, nu praten we mee’

De katholieke volksraadpleging loopt op zijn einde:

Interview door Andrea Bosman voor Trouw

Op 15 mei moet het rapport van de Nederlandse bisschoppen, als inbreng voor de laatste ronde van het ‘synodaal proces’ in Rome zijn. Dat is de grootschalige volksraadpleging onder rooms-katholieken wereldwijd waar paus Franciscus in 2021 mee begon. Hij wil alle gelovigen mee laten praten over de toekomst van de katholieke kerk. De voorlopige finale vindt in oktober plaats tijdens de bisschoppenvergadering (‘synode’) in Rome. Een van de agendapunten is de positie van de vrouw binnen de katholieke kerk.

Wat er precies in het rapport zal staan weet ook Laetitia van der Lans nog niet. Ze is theoloog, uitgever van kerkbladen en voorzitter van de commissie Synodaal Proces van het Netwerk Katholieke Vrouwen. Met dat netwerk organiseerde ze begin dit jaar zogenoemde synodale gesprekken om te inventariseren wat er leeft onder katholieke vrouwen (en mannen) in Nederland…..

“Na de vorige synodebijeenkomst in oktober 2023 kwam de beloofde uitnodiging voor vervolggesprekken van de bisschoppen maar niet. Toen zeiden wij: dan beginnen wij alvast, gezien de deadline in april. Dat was in januari. Daarna kwam er uiteindelijk ook nog een landelijke werkgroep vanuit de bisschoppen, waarbij één van de vier thema’s over de positie van vrouwen ging. We hadden graag meer tijd gehad om meer vrouwen – en mannen – te spreken, maar anderzijds zijn er met de druk op de ketel veel meer gesprekken gevoerd dan we hadden durven hopen.”…

Lees het volledige interview

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *