Laetitia van der Lans wordt hoofd Levensbeschouwing bij KRO-NCRV

 Daarmee wordt zij per 1 november de opvolger van Leo Fijen..

Van der Lans (Hendrik-Ido-Ambacht, 1965) gaat dertig uur per week voor de omroep werken. Daarnaast blijft zij als uitgever werkzaam voor De Zalige Zalm, het in Deventer gevestigde bureau voor geloofscommunicatie dat zij in 2008 samen met haar echtgenoot Marcel Holl oprichtte. De Zalige Zalm geeft voor 150 katholieke en protestantse kerken bladen uit en is daarmee de grootste uitgever van kerkbladen in Nederland.

Van der Lans studeerde theologie aan de Katholieke Theologische Universiteit Amsterdam. Daarna was ze ruim tien jaar werkzaam bij de KRO. Ze werkte als bureauredacteur, verslaggever, presentator en eindredacteur mee aan tv-programma’s van zendgemachtigde RKK, zoals Studio RKK en Soeterbeeck.

Na haar KRO-loopbaan werkte ze twee jaar bij de stichting Vrienden van het Platteland. Ze was communicatie-adviseur van de Parochie Heilige Lebuinus in Zuidwest-Sallandt. Van 2009 tot 2013 was zij woordvoerder van bisschop Gerard de Korte in het bisdom Groningen-Leeuwarden.

bron: kro-ncrv

Het Nederlands Dagblad schrijft over deze benoeming:

Fijen gaat formeel met pensioen, maar krijgt een adviserende en representatieve functie binnen de omroep, vooral om de omroep te vertegenwoordigen bij de achterban. Ook bij de godsdienstige programma’s op zondagochtend zal hij betrokken blijven.

Volgens ingewijden had de benoeming al eerder rond moeten zijn, maar hadden de bisschoppen het gevoel door KRO-NCRV voor het blok te zijn gezet met de keuze voor Van der Lans. Zij interpreteerden de bestaande schriftelijke afspraak dat een dergelijke benoeming moet geschieden ‘in overleg met de bisschoppen’ anders dan de omroep.

De bisschoppen hebben toen volgens anonieme bronnen alternatieve kandidaten voorgedragen. Overleg tussen KRO-NCRV en de bisschoppen leidde uiteindelijk tot de conclusie dat Van der Lans de beste kandidaat was.

KRO-NCRV behartigt sinds 2016 de voormalige RKK-zendtijd voor het katholieke volksdeel en krijgt daar bijna drie miljoen euro belastinggeld voor. De verschillende geloofsgemeenschappen hebben volgens de mediawet inspraak over de representativiteit van de gemaakte programma’s. Het geld voor protestantse programma’s gaat naar de EO.

Niet gecategoriseerd