Pastor keert terug naar zijn parochie in Gaza-stad

Pater Gabriël Romanelli viert de Heilige Mis in de parochiekerk van de Heilige Familie in Gaza-stad

‘Moeilijk om mijn gevoelens te beschrijven’

Zeven maanden na het begin van de oorlog kon pater Gabriel Romanelli terugkeren naar zijn parochie. De priester uit Gaza-stad was in Bethlehem ten tijde van de terroristische aanval van Hamas en het Israëlische verzet.

De Argentijnse priester behoort tot de religieuze gemeenschap ‘Instituut van het vleesgeworden Woord’ en kon vanwege de grenssluitingen niet meer terugkeren naar zijn gemeenschap. Hij verbleef lange tijd in Jeruzalem. In de eerste maanden van de oorlog zorgde een parochiepastor, samen met religieuze vrouwen en andere helpers, voor zijn katholieke parochie “Heilige Familie” in Gaza-stad; Vanaf het allereerste begin zochten veel mensen veiligheid in hun kamer.

Heeft bijna 19 jaar in Gaza gewerkt

Uitdeling van voedsel in de katholieke parochie in Gaza-stad / © Latijns Patriarchaat van Jeruzalem (KiN)
Uitdeling van voedsel in de katholieke parochie in Gaza-stad/ © Latijns Patriarchaat van Jeruzalem ( KIN )

Op 15 mei stak Romanelli voor het eerst de grens met de Gazastrook over, samen met de Latijnse patriarch van Jeruzalem, aartsbisschop Pierbattista kardinaal Pizzaballa. 
“Het is moeilijk om mijn gevoelens te beschrijven. Ik werk al bijna 19 jaar als pastor in Gaza. Nu ik eindelijk terug kan keren, zijn veel van mijn vrienden en parochianen hier niet meer”, vertelde Romanelli aan de mondiale media.
Volgens hem zijn tot nu toe 36 christenen omgekomen in Gaza: “20 van hen werden gedood door bommen en sluipschutters. De rest stierf door gebrek aan medicijnen. Onder de doden bevindt zich een kind uit het weeshuis, dat wordt gerund door missionarissen van Goed doel .”

Er verblijven momenteel ongeveer 500 vluchtelingen in de gebouwen van de katholieke parochie in Gaza-stad, waaronder kinderen en mensen met een handicap, legt Romanelli uit.  De katholieke gemeenschap voorziet niet alleen deze mensen, maar ook “duizenden mensen in de buurt” van water, voedsel en medicijnen. Het Latijnse Patriarchaat van Jeruzalem coördineert de leveringen, en organisaties als “Aid to the Church in Need” zorgen voor de financiering.

 “We hebben nog steeds hulp nodig”

De situatie in het noorden van de Gazastrook is dramatisch: “Geen enkel gebouw is onbeschadigd. We blijven humanitaire hulp nodig hebben om de duizenden gewonden te genezen en de ontheemden in staat te stellen terug te keren.” De pastoor ziet het nu als zijn taak om “spirituele, morele en existentiële steun” te geven aan mensen in nood, ongeacht hun religieuze achtergrond: “Ik ben ervan overtuigd dat mijn bestemming Gaza is. Het is mijn plicht als pastor om hier en in te zijn op alle mogelijke manieren helpen.”
Romanelli bedankte de hulp die de bevolking van Gaza bereikte: “Bedankt aan alle weldoeners; ik moedig hen aan om hulp te blijven bieden. Het is een grote troost.”

Lees verder

bron: Domradio / Latijns Patriarchaat Jerusalem

beeld: Latijns Patriarchaat Jerusalem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *