Kardinaal Parolin: NAVO-wapens in Rusland zullen leiden tot ‘oncontroleerbare escalatie’

In antwoord op vragen van journalisten drukt de staatssecretaris van het Vaticaan de zorgen van de Heilige Stoel uit over een verdere escalatie van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, en bevestigt dat hij zijn humanitaire en diplomatieke inspanningen voortzet, vooral om Oekraïense kinderen te bevrijden die onrechtmatig in Rusland worden vastgehouden.

De Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken, kardinaal Pietro Parolin, heeft gewaarschuwd tegen het toestaan ​​van het gebruik van door de NAVO geleverde wapens door Oekraïne op Russisch grondgebied, waarbij hij waarschuwde dat dit een “oncontroleerbare escalatie” van het conflict zou ontketenen. “Het is een werkelijk verontrustend vooruitzicht”, zei hij donderdag in de marge van de presentatie van een boek over het Vaticaanse bankwezen in Milaan, Italië.

De NAVO-leden zijn verdeeld 

Het gebruik van de door de westerse bondgenoten van Oekraïne geleverde wapens om doelen in Rusland aan te vallen is een hot topic geworden onder de NAVO-leden, vooral sinds het nieuwe offensief dat Rusland in de regio Charkov lanceerde. De Oekraïense president Volodymyr Zelenski drong er bij de lidstaten op aan tot uitbreiding van de mogelijkheid van inzet door NAVOlanden geleverde wapens.

De afgelopen dagen heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg de leden van de alliantie opgeroepen de beperkingen op te heffen, zodat Kiev “legitieme militaire doelen” in Rusland kan aanvallen.
Begin mei had de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron al verklaard dat Oekraïne de door Londen geleverde wapens kon gebruiken om doelen op Russisch grondgebied aan te vallen, en dat het aan Kiev was of dit zou gebeuren.  
Een soortgelijk standpunt werd deze week dinsdag verwoord door de Franse president Emmanuel Macron tijdens zijn officiële vijfdaagse staatsbezoek aan Duitsland. “Wij vinden dat we hen moeten toestaan ​​militaire locaties te neutraliseren van waaruit raketten worden afgevuurd, militaire locaties van waaruit Oekraïne wordt aangevallen”, vertelde hij op een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.
De kanselier herhaalde dit standpunt, dat wordt gesteund door verschillende Oost-Europese leden van de NAVO.
Washington geeft intussen ook aan Oekraïne gedeeltelijk groen licht te geven om Amerikaanse wapens te gebruiken om binnen Rusland aan te vallen met het beperkte doel Charkov te verdedigen.
Andere landen, waaronder Italië, zijn echter tegen het opheffen van de beperking.

Van zijn kant waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin dinsdag dat de NAVO met vuur speelt door voor te stellen Oekraïne westerse wapens te laten gebruiken om doelen in Rusland aan te vallen.

Risico op oncontroleerbare escalatie

In zijn commentaar op deze ontwikkelingen met de pers in Milaan herhaalde kardinaal Parolin de zorgen van de Heilige Stoel over het risico van een verdere escalatie van het conflict. ‘Ik denk dat deze mogelijkheid iedereen moet aangaan die het lot van onze wereld ter harte moet nemen’, zei hij. “Dit kan een escalatie met zich meebrengen die niemand meer kan beheersen.”

De voortdurende humanitaire en diplomatieke inspanningen van de Heilige Stoel voor Oekraïne

Met betrekking tot de vredesinspanningen van de Heilige Stoel in de context van het Oekraïense conflict zei de staatssecretaris van het Vaticaan dat deze “op humanitair niveau” doorgaan, vooral wat betreft de kwestie van de terugkeer naar hun families van de vele Oekraïense kinderen die door Rusland zijn ontvoerd. Het proces dat kardinaal Matteo Maria Zuppi, de president van de Italiaanse Republiek vorig jaar met zijn missie naar Kiev en Moskou, op gang heeft gebracht, vordert langzaam, maar “werpt vruchten af”, zei hij, waarbij hij opmerkte dat er momenteel niet veel meer manoeuvreerruimte is. “

Europese verkiezingen: burgers moeten stemmen

Tijdens zijn gesprek met de journalisten werd kardinaal Parolin onder meer gevraagd naar de komende Europese verkiezingen in juni. In dit verband verduidelijkte hij dat het standpunt van de Kerk “nooit partijgericht is” en dat “we ons niet voor of tegen het een of het ander kunnen uiten”. Hij benadrukte het belang voor de Europese burgers om deel te nemen en hun stem uit te brengen “omdat – zo zei hij – dit de implementatie en uitoefening van de democratie betekent, daarbij moeten we rekening houden met de waarden waar de kandidaten voor staan.”

bron: Vatican News

beeld: https://www.vaticannews.va/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *