De ziekte van Nederland

Het kan wel eens nuttig zijn met de ogen van een buitenstaander naar jezelf te kijken. Frans Wijnands, Nederlands journalist met een schat aan buitenlandse ervaring, woont nu in België (Gent, Vlaanderen) Hij stuurde ons de volgende observatie.

‘Frits Bolkestein zal volhouden dat hij geen racist is. Ik geloof hem. Maar hij verspreidt populisme en paniek. Geert Wilders mobiliseert de racisten. Bolkestein en de ‘nuttige intellectuelen’ helpen hem daar een handje bij. Hogere burgers als Bolkestein manipuleren en exploiteren de paniek bij de kleinburgerij’. 
Het politieke boegbeeld van de Vlaamse socialisten Louis Tobback benutte in het dagblad ‘De Morgen’ bijna twee strekkende kolommen voor een stevige reactie op de recente uitlatingen van Bolkestein.  
Want ook in België – toch niet onbekend met ultra-rechtse opvattingen en bijbehorende krasse taal – is verbaasd gereageerd op de uitspraak van het VVD-coryfee Frits Bolkestein dat de joden in Nederland er goed aan doen om zo snel mogelijk hun biezen te pakken. Wegwezen. Naar Israël of de VS, want daar zouden ze beter beschermd zijn tegen moslims dan in Nederland.    
Tobback heeft een indrukwekkende staat van dienst. Hij was meermalen minister, is eresenator, minster van staat en burgemeester van Leuven. 
Onder de kop ‘De ziekte van Nederland’ maakt hij kritische kanttekeningen bij de opmerking van Bolkestein: ‘Die heb ik altijd gezien als een rechtse, conservatieve liberaal. Maar nog altijd een liberaal. Ik heb me blijkbaar vergist’. 
En nog duidelijker: ‘Dat men in de Leuvense stastionscafé’s dwaasheden verkoopt is tot daar aan toe. Als Bolkestein toogpraat opblinkt tot een serieus discours is dat onrustwekkend’. 
Temeer, omdat Bolkestein weliswaar niet meer belangrijk is als politicus, maar wel als symbool. Vandaar misschien dat Tobback hem een ‘hogere burger’ noemt, terwijl hij natuurlijk geen andere burgerlijke positie inneemt dan zijn mede-burgers.  
Louis Tobback noemt het ‘de ziekte van Nederland’ dat er geen massale verontwaardiging is ontstaan over de uitspraken van Bolkestein, maar dat alles met de mantel der liefde wordt/is toegedekt. Ook door de NRC, ‘dat bastion van liberaal vrijheidsdenken’, aldus Tobback. Maar nu even niet….
Tobback vindt dat basisbegrippen binnen de Nederlandse politieke cultuur langzaam beginnen te vervagen, te verdwijnen zelfs. 
‘Het land is zijn zelfvertrouwen kwijt… ; door Wilders belachelijk te maken is de ziekte van het land niet weg. De ongenuanceerde anti-islamboodschap blijft er  gemakkelijk ingaan’.  Ook, of juist,  bij de joodse gemeenschap die in Bolkestein een soort beschermengel ziet. 
Dat zou volgens Tobback dan ook gelden voor Flip de Winter – de (extreem)rechtse Vlaming van het Vlaams Belang – die op het strand van Gaza Israël uitriep tot bolwerk van de westerse beschaving tegen het oprukkende moslimfundamentalisme.
Natuurlijk, schrijft Louis Tobback, ‘blijf ook ik de joodse gemeenschap waarschuwen voor slechte vrienden’. Maar hij bepleit realiteit en nuancering. Je moet toch openlijk durven zeggen dat het regent in Jeruzalem zonder het verwijt van anti-semitisme te krijgen… 
Na zo’n Belgische kijk op de Nederlandse politiek begrijp ik des te meer waarom velen nog steeds scpetisch staan tegenover die gedoogrol van de PVV. 
Want VVD en CDA mogen dan nog zo trots zijn op de invulling van hun partijprogramma in dit kabinet, de schaduw van Wilders hangt er doorlopend en te nadrukkelijk boven.
Bolkestein is onverantwoord bezig als hij de in Nederland – en vooral in Amsterdam – nog altijd gekoesterde joodse gemeenschap waarschuwt voor het moslimgevaar.
In de trant van: ‘luister naar oom Frits. Nu kun je nog weg. Maar zeur niet als het fout loopt, want wij kunnen jullie geen veiligheid garanderen tegen die moslim-opmars’.
Misschien zijn veel Nederlandse kiezers het daar (stiekum) mee eens. 
En dat is nou precies ‘de ziekte van Nederland’  waar Louis Tobback op doelt: angst aanwakkeren en (on)bedoeld de rol van Wilders blijven uitvergroten.
Terwijl het gewoon een grondwettelijke overheidsplicht is om bedreigde minderheidsgroeperingen te beschermen.    
franswijnands@telenet.be
Niet gecategoriseerd