Dominicaan Henk Jongerius overleden

Henk Jongerius, de dichter van ‘Al wie dolend in het donker’ en het nieuwe ‘U zij de glorie’ is afgelopen nacht in het klooster in Huissen, waar hij 57 jaar woonde, overleden. Hij was 82 jaar. ‘Ik heb nooit de neiging gehad om te trouwen of het klooster te verlaten’, zei hij in 2018.

door Wim Houtman in het Nederlands Dagblad

dinsdag 23 april 2024 om 16:52 aangepast 19:03

Jongerius trad na zijn eindexamen gymnasium in bij de dominicanen. Hij wilde, net als Jezus, ‘de dingen van zijn Vader doen’, zei hij in 2018 in het Nederlands Dagblad. Hij koos niet voor het werk als priester in een parochie, maar voor een klooster. ‘Het sprak me aan om in een gemeenschap te leven.’ Na zijn priesteropleiding kwam hij in 1967 in het klooster in Huissen terecht, bij Arnhem. Daar zou hij de rest van zijn leven blijven.

Jongerius schreef een groot aantal liederen en teksten voor de rooms-katholieke liturgie. Sommige op bekende (Engelse) melodieën, zoals het kerstlied ‘Al wie dolend in het donker’ op de wijs van ‘Once in royal David’s city’. Andere kregen een originele melodie, meest van de componist Jan Raas.

In het Liedboek-2013 staan dertien liederen van Jongerius, waaronder een hertaling van het bekende paaslied ‘U zij de glorie’. Zijn eigen liederen schreef hij vrijwel altijd in coupletten van vier regels. ‘Hoort hoe God met mensen omgaat’ is een bekend lied van zijn hand, waarin hij een aantal bijbelse figuren bij langs gaat. In het openingscouplet dicht Jongerius: ‘Hoort hoe God met mensen omgaat, hoe Hij zijn belofte houdt, die de mens van den beginne adem geeft en gaande houdt’.

lees het volledige artikel in het ND

lees ook het in memoriam op de site van de dominicanen en in Volzin

’https://www.youtube.com/embed/_gQyO3tGVJ4?feature=oembed

In het tv-programma Petrus in het land zong Syb van der Ploeg afgelopen zondag nog een lied van Henk Jongerius, ‘Zal er ooit een stad van vrede’, op een Engelse melodie.

beeld: dominicanen.nl

Lees ook

Kloosterleven: Gulle delers van het kloosterleven

https://www.nd.nl/geloof/katholiek/1221396/henk-jongerius-overleden-dichter-van-al-wie-dolend-in-het-don

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *