Mgr. Bluyssen over het Concilie deel 2

Deze week, 11 oktober is het precies 50 jaar geleden dat Paus Johannes XXIII het Tweede Vaticaanse Concilie opende. In deze maanden wordt dit feit op allerlei wijzen herdacht.

Afgelopen zaterdag was in De Nieuwe Liefde in Amsterdam een symposium gewijd aan de visioenen van het Vaticaans Concilie. Verschillende sprekers met verrassende invalshoeken meldden zich onder wie Mgr. Ernst, die zelf een deel van het concilie heeft meegemaakt. Huub Oosterhuis putte uit persoonlijke herinneringen uit die dagen en het koor van de Studentenecclesia zong oude en nieuwe liederen. Tot slot werd een boek gepresenteerd:
Martin Hoondert, Jan Jacobs en Franck Ploum, Visioenen van het Tweede Vaticaans Concilie, Berne Media

ISBN 789089720474

Samenvatting: In de loop van vijftig jaar is al veel over het Tweede Vaticaans Concilie geschreven. In dit boek staan de visioenen van hen die deelnamen centraal. Wat stond de initiator, Paus Johannes XXIII voor ogen met dit concilie? Hoe is dat door de bisschoppen verstaan en uitgewerkt? En wat zeggen bisschop Ernst, bisschop Bluijssen vicaris-generaal de Groot, die destijds aanwezig en actief waren, daar nu in hun interview over? 

In het boek worden verder zeven visioenen van dit concilie besproken, zoals Diversiteit en eenheid, De rijkdom van broeder- en zusterschap en Het besef van de joodse oorsprong. Deze visioenen worden tegen het licht gehouden van de actuele situatie in de Westerse Kerk: kunnen die visioenen vandaag nog richtinggevend zijn?

Een boeiend en indringend boek, met bijdragen vanuit allerlei gezichtspunten, dat ons weer op zoek wil laten gaan naar het ‘aggiornamento’ van de kerk in 2012.

Met medewerking van Erik Borgman, Henk Witte, Joris Vercammen, Ton van Eijk, Stephan van Erp e.a.

Een aan te bevelen uitgave.

Ook De Roerom brengt in het meest recente nummer de terugblik van Mgr. Jan Bluyssen op het Concilie. Hij maakte het concilie in zijn geheel mee.

Op deze website brachten we al een eerste deel van het gesprek dat Ben Spekman, Frans Wijnands en Bart Verreijt met de concilievader hadden.

Nu staat ook het tweede van dit gesprek online

Niet gecategoriseerd