Bisschoppen Spanje: voorbereiding huwelijk 3 jaar

De gemiddelde huwelijksvoorbereiding in Spaanse parochies duurde 20 lesuren, maar dat moet van de Spaanse bisschoppen straks anders en beter. De onverbreekbaarheid van het huwelijk blijft tot het fundamentele geloofsgoed van de Kerk behoren.

De Bisschoppenconferentie van Spanje (CEE) wil trouwlustigen voortaan langer en vooral beter op het sacrament van het huwelijk voorbereiden. Op 15 januari werd het programma Juntos en Camino (Samen op weg) gelanceerd, een traject van huwelijksvoorbereiding dat voortaan tussen de twee en de drie jaar in beslag neemt. Spaanse koppels scheiden vandaag vaak en snel: 40 procent van de huwelijken loopt al in de eerste 5 jaar op de klippen, 60 procent binnen de eerste 15 jaar. De kerkelijke huwelijksvoorbereiding nieuwe stijl, die aan de plaatselijke noden en situatie dient te worden aangepast, moet de onderlinge band versterken en de koppels beter voorbereiden op de uitdagingen en beproevingen van het gehuwde leven.

De voorbereiding om een goede priester te worden duurt zeven jaar. Maar een goede man of vrouw, een goede moeder of  vader worden zou in één dag kunnen. Dat is onlogisch. 

Bisschop Mario Iceta Gavicagogeascoa van Bilbao legde op de voorstelling van Juntos en Camino uit dat veel Spaanse parochies in het verleden genoegen namen met een huwelijksvoorbereiding van 5 uur. Gemiddeld duurde de voorbereiding 20 uur. Maar het huwelijk is veel meer dan een administratieve overeenkomst. Het is een roeping. Dat vereist dat gelovige koppels dus goed worden voorbereid om die roeping gestalte te geven. Hiermee geven wij ook gehoor aan de oproepen van paus Joannes Paulus II en Franciscus om mensen beter voor te bereiden op en te begeleiden naar het huwelijk.

In de kerkelijke voorbereiding op het huwelijk zullen twaalf thema’s aan bod komen, gaande van communicatie, conflictoplossing en trouw, tot de roeping tot het huwelijk en de schoonheid van seksualiteit. Elk thema wordt tijdens twee of drie bijeenkomsten behandeld, telkens met twee weken tussen in. De cursus moet volgens de bisschoppen ook helpen om de geschikte echtgenoot of echtgenote te kiezen. Paren worden aangemoedigd om met de voltrekking van hun huwelijk te wachten tot na de kerkelijke inzegening. Ze worden ook gewaarschuwd voor de commercialisering van de liefde en het huwelijk, waardoor de schoonheid van het geschenk van het huwelijk wordt aangetast.

De krant El Pais titelde in een commentaar dat de Spaanse kerkleiding voortaan een master voor trouwlustigen aanbiedt. Het lesmateriaal is volgens de krant echter nog voor veel verbetering vatbaar: De basiscursus werd inderhaast in een slechte taal en stijl geschreven, door zes bisschoppen, een subcommissie van de bisschoppen en twaalf gelukkig getrouwde stellen. De cursus wordt afgerond met spirituele oefeningen voor groepen of als paar. De cursus is niet verplicht en kan ook deels online gevolgd worden. Daar wordt hij trouwens aangevuld met film- en literatuurfragmenten en verschillende opdrachten voor de koppels om hun band te versterken en elkaar beter te leren kennen. Volgens bisschop Iceta Gavicagogeascoa helpt de opleiding ook preventief tegen jaloezie en huiselijk geweld.

Bron: El Pais/La Vanguardia/Crux

beeld: © Gabby Orcutt / Unsplash

Ga naar de site van de Spaanse bisschoppen

Lees meer over de huwelijksvoorbereiding op de website van Gezinspastoraal Vlaanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *