Rol van de vrouw in Katholieke Kerk speerpunt in synodeverslagen

‘Ongepast gedrag en vernedering’

 Overal in katholiek Nederland zijn gesprekken gevoerd over de vernieuwing van de kerk. Drie landelijke organisaties publiceerden hun resultaten. De roep om een grotere rol van vrouwen krijgt overal prioriteit.

door Hendro Munsterman in het ND

Uiterlijk 15 mei moeten de bisschoppen een acht pagina’s tellende samenvatting van de in Nederland gevoerde ‘synodale gesprekken’ naar Rome sturen. Van alle nationale rapporten wordt dan in Rome een samenvatting gemaakt voor de slotsessie van de bisschoppensynode, die daarover in oktober vergadert.

Drie landelijke organisaties organiseerden buiten de bisdom- en parochiestructuren om eigen gesprekken. De organisatie ‘Luisterend op weg’, het Netwerk Katholieke Vrouwen (NKV) en de Werkgroep Katholieke Homo-Pastores stuurden de samenvattingen van de door hen georganiseerde gesprekken onlangs naar de bisschoppenconferentie. 

Luisterend op weg
‘Veel vrouwen geven aan zich in de kerk miskend en ondergewaardeerd te voelen. Ook spreken zij over belaagd worden, ongepast gedrag en vernedering’, staat in het samenvattend verslag van de projectgroep ‘Luisterend op weg’. De tekst vervolgt: ‘De gebrekkige omgang van mannen met vrouwen is een groot probleem. Met name het contact tussen vrouwen en gewijde mannen verloopt ongemakkelijk.’

priesterambt

Vrouwen hebben een eigen perspectief dat verrijkend is, vonden de deelnemers aan de gesprekken die door ‘Luisterend op weg’ werden georganiseerd……..

LEES OOK In de helft van de Nederlandse parochies praten gelovigen mee over de toekomst van de Katholieke Kerk

KNR
Ook moet het priesterschap opengesteld worden voor gehuwde mannen vond men tijdens de landelijke synodale dag die de projectgroep – waarin de Konferentie Nederlandse Religieuzen, het NKV en het bisdom Den Bosch samenwerken – afgelopen 2 maart in Den Bosch organiseerde. …..

‘Er leeft onder veel mensen een verlangen naar een authentieke gemeenschap’, meldt het verslag verder. …

‘Sommigen vinden hun weg terug naar de Kerk via een gastvrije gemeenschap. Wonden die eerder zijn geslagen door negatieve ervaringen met de Kerk kunnen op deze manier helen.’ 

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *