Hoogopgeleide Nederlander praat duurzaam, maar leeft er niet naar.

‘De kloof is schokkend’

NIEUWS

 Hoogopgeleiden die veel weten over klimaatverandering, gedragen zich niet zo duurzaam. Dat blijkt uit onderzoek van het SCP en de PThU naar wat mensen bereid zijn op te offeren voor het klimaat. Maar er is een uitzondering.

door Piet H. de Jong in het ND

‘De kloof die in Nederland gaapt tussen duurzaam denken en doen, is schokkend’, zegt onderzoeker Mirella Klomp van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). ‘De mensen van wie je verwacht dat ze het meeste weten over klimaatverandering, veelal hoog opgeleid en met een hoog inkomen, zijn daar heel bezorgd over. Maar in de praktijk doen ze het minst. En andersom, mensen met een smalle beurs en vaak praktisch opgeleid, vertonen het meest duurzame gedrag. Om de klimaatcrisis te bestrijden heb je weinig aan kennis en bezorgdheid.’

Uit het grootschalige onderzoek waarin ook werd onderzocht hoe geloofs- en levensovertuiging een rol speelt in duurzaam gedrag, blijkt ook dat mensen met een laag inkomen en praktisch opgeleiden veel vaker aangeven (45 procent) dat andere problemen voor hen belangrijker zijn dan de klimaatcrisis. Bestaanszekerheid, migratie, woningnood en de zorg hebben voor hen meer urgentie dan klimaatverandering. 
Vooral geld blijkt sturend voor het duurzaam gedrag van mensen. ‘Financiën spelen een grotere rol dan geloofs- en levensovertuigingen. Met een krappe beurs heb je geen geld voor de aanschaf van een elektrische auto of voor zonnepanelen op je dak’, reageert Maroesjka Versantvoort van het SCP die samen met Klomp verantwoordelijk is voor het onderzoek.  De onderzoekers wilden ook weten of mensen met een religieuze levensovertuiging eerder bereid zijn offers voor het klimaat te brengen. …..

Lees het volledige artikel in het ND

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *