Opeens weet je ‘t: je wordt priester

Bij de Gemeenschap van Sant’Egidio in Rome studeert Zeger Polhuijs (32) voor priester. Wat brengt een jonge Nederlander ertoe zijn hele leven te wijden aan God?

door Anniek van den Brand  in het AD.

Elke avond tegen half negen stroomt Santa Maria in Trastevere, de oudste Mariakerk in Rome, vol mensen. Deels Romeinen, deels toeristen. Vanwege het prachtige gebouw met zijn eeuwenoude mozaïeken en vanwege het typisch Italiaanse pleintje waaraan de kerk staat, is het bezoek aan een mis in Santa Maria opgenomen in veel Romereizen. Het evangelie, de korte preek maar vooral het koor tijdens de vesperviering, het avondgebed waarin God wordt gedankt, zorgt dagelijks voor volle banken.

Wie plaatsneemt in de basiliek, loopt de kans Zeger Polhuijs tegen het lijf te lopen. Hij is vaak te vinden bij het avondgebed. Behalve op dinsdag. Dan deelt hij op het Sint-Pietersplein soep uit aan armen en daklozen.

Polhuijs woont sinds vier jaar in Rome. Hij studeert op het seminarie van Sant’Egidio, een christelijke gemeenschap van bijna honderdduizend leden. Gewone mensen met een baan of een studie. Ze gaan naar de kerk, lezen naast hun krant ook de Bijbel, en naast hun werk koken ze af en toe in een gaarkeuken. Voor illegalen, daklozen, bedelaars.

Lees het volledige verhaal op het Algemeen Dagblad

foto: © zegerpolhuijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *