Voorzitter Europese bisschoppen kritiseert gebrek aan solidariteit

Europa’s “opperbisschop” Jean Clause Hollerich oefent kritiek uit op de Europese Unie inzake de Corona-crisis. In gesprek met de Vaticaanse radio klaagde de Luxemburgse kardinaal over het gebrek aan solidariteit tussen de Europese staten.

‘China helpt India en daar kan ik je alleen maar voor bedanken. Maar helaas moet ik zeggen dat Europese landen dergelijke hulp niet bieden! Ik denk dat de meest getroffen landen altijd hulp van buitenaf nodig hebben. Europa is een gemeenschap van solidariteit – maar dat wordt alleen onderstreept zolang alles goed gaat. Maar solidariteit is vooral belangrijk op dramatische momenten: Nú moet worden aangetoond dat er een Europese identiteit is. Ja – een Europese, christelijke identiteit! “

Duitsland en Frankrijk hebben een verbod ingesteld op de export van beschermende kleding tegen het Corona-virus. Daarom heeft de Italiaanse regering geen verzoeken om hulp ingediend. China, waar het virus voor het eerst verscheen, voorzag Italië echter van beschermende maskers. Het regime wil mensen doen vergeten dat het aanvankelijk de komst van het virus heeft verdoezeld.

Sluit nu niet alleen de grenzen

“Ik merk dat veel landen in Europa nu de grenzen sluiten en alleen beslissingen nemen voor hun eigen volk zonder rekening te houden met de anderen”, vervolgde Hollerich. ‘Daarom doe ik een beroep op politici: als je kunt, getuig dan van de diepe solidariteit die eigenlijk in Europa zou moeten zijn! Vandaag lopen we het risico onszelf af te sluiten wanneer dergelijke ongelukkige gebeurtenissen zich voordoen. Maar als christenen zouden we het niet op die manier moeten doen – we mogen ons hart niet sluiten! ”

“Ik ben niet bang, ik ben heel kalm: God is daar”

Kardinaal Hollerich is de voorzittet van de Europese Raad van Bisschoppen Comece. De coronacrisis is volgens hem een ​​belangrijke les.

‘Ik denk dat dit het moment is om te stoppen en na te denken over wat echt belangrijk is in ons leven. Dit alles stelt ons in staat opnieuw te ervaren dat ons leven in Gods handen is. En om te begrijpen dat we ons eigen geluk niet kunnen maken. Dat ons bestaan ​​kwetsbaar is. Wat we nu ervaren, kan ons helpen diep in het mysterie van Christus te gaan: zijn dood aan het kruis en zijn opstanding. Ik ben niet bang, ik ben heel kalm: God is daar. God is bij ons. ‘

(radio vaticaan – sk)

beeld: ©vatican media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *