Online moment van rust en bezinning

Steeds meer mensen worden getroffen door de gevolgen van het coronavirus. De komende tijd zullen veel mensen hulp nodig hebben. KRO-NCRV Protestant zet graag de initiatieven van de protestantse kerken in Nederland in de schijnwerpers. #Metopenhart komen we samen deze bijzondere tijd door.

De coronacrisis haalt daadkracht en improvisatie naar boven, vooral in de kerkelijke gemeentes. Het is nu ook mogelijk om digitaal een kaarsje aan te steken en om online samen te bidden bij een digitale gebedsmuur. Dat laten ze zien bij het Stadsklooster in Arnhem en in de Protestantse Gemeente Vriezenveen.

Een moment van stilte en bezinning, maar dan online. Dat biedt het online kaarsje van de Protestante Gemeente Vriezenveen. Op de website van deze protestantse gemeente kun je een kort bericht schrijven en deze posten. Robert Lindenboom, webbeheerder van de gemeente, merkt dat de populariteit groeit. “Het staat al langer op onze website, maar sinds de crisis wordt het wel meer gebruikt. In de afgelopen week zijn er al 20 kaarsjes aangestoken. Het is blijkbaar toch iets waar mensen behoefte aan hebben en ik krijg ook vragen van andere kerken hoe we het voor elkaar hebben gekregen.”

Zo ziet het digitale kaarsje van Protestantse Gemeente Vriezenveen eruit

Een manier om uit te reiken

Maar digitaal een kaarsje aansteken is niet het enige wat mogelijk is. Zo hebben ze in het Stadsklooster van Arnhem een digitale gebedsmuur opgezet. Bezoekers van de website kunnen hier een gebed posten en deze wordt vervolgens door de bewoners van het Stadsklooster meegenomen in het avondgebed die online live te volgens is.

Een succes, merkt Jan-Henk Janssen, woonachtig in het klooster: “Voorheen konden mensen aanhaken voor het ochtend- of avondgebed in ons klooster. Nu is dat natuurlijk niet meer mogelijk. Vandaar dat we digitale gebedsmuur hebben opgezet. De reacties zijn positief. We merken dat meer mensen betrokken zijn en meer mee kunnen doen met het gebed dan voorheen. Voor sommige mensen is de drempel om fysiek aan te sluiten erg hoog. Nu kunnen ze op een andere manier of zelfs anoniem toch aansluiten en het meemaken.”

Normaal gesproken staat het Stadsklooster van Arnhem open voor iedereen om te bezoeken en mee te doen in het dagelijks gebed. Maar nu in de coronacrisis leek het de bewoners van het klooster niet meer verstandig en zijn ze als woongemeenschap in sociale quarantaine gegaan. Om toch de verbinding te houden, kwamen ze bij deze oplossing. Janssen: “Het is deels wel jammer, maar een deel van ons bereik is altijd al digitaal geweest. Maar andere activiteiten, zoals een stiltewandeling of een maaltijd samen, dat gaat allemaal niet door. Een onderdeel van onze leefregel is gastvrij zijn en beschikbaar zijn en dat kunnen we minder goed vormgeven op dit moment. Op deze manier proberen we toch nog beetje uit te reiken. Het is mooi om te merken dat mensen die uitreiking ook aannemen.”

bron: kro-ncrv/protestant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *