Priester blijf je

Officieel is hij geen priester meer, maar in zijn hart des te meer. Zondag 1 maart was hij te gast in tv-programma De Verwondering.

Als oudste kind in een gezin van vier groeit Luc Hessel op in een klein dorpje in West-Vlaanderen, België. Zijn vader, een Vlaamse nationalist, werd na de tweede wereldoorlog beschuldigd van collaboratie met de Duitsers. Hij zat twee jaar in de gevangenis en het gezin leefde in een isolement. Luc sloot zich aan bij de kapucijnen en zo begon zijn loopbaan in de katholieke kerk.

De gebeurtenissen in zijn jeugd brachten hem ertoe mensen te helpen die door de kerk soms aan de kant gezet worden, zoals gescheidenen. Zijn eigenzinnigheid heeft ervoor gezorgd dat hij de kerk inmiddels achter zich heeft gelaten, maar zijn officieuse priesterschap zet hij voort. Mensen die religieuze duiding willen bij een doop of huwelijk weten Luc te vinden. ‘Deze mensen willen het leven vieren. Daar help ik graag bij.’

Zijn inspiratietekst:
Vlam in mij, laai weer op
hart in mij, heb geduld
verdubbeld het vertrouwen,
vogel in mij, laat zich opnieuw ontvouwen
de vleuglen, de nu nog moede en grauwe,
wiek nu op uit de verbrande takken
en laat den moed en uw vaart niet zakken,
het nest is goed, maar het heelal ruimer.

(Hendrik Marsman)

De uitzending is hieronder terug te kijken:

bron en beeld: kro-ncrv/protestant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *