Vijf jaar Laudato si

podcast katholiekleven.nl

De manier waarop wij met mensen omgaan, heeft zijn weerslag op hoe wij met het milieu omgaan

Elke daad die je vanuit je geloof uit zorg voor de schepping doet, is een gelovige daad. “Als je afval scheidt, als je bewust wat minder consumeert en let op wat je koopt, is dat een gelovige daad en dat heeft effect. Daarmee geeft paus Franciscus hoop. Elke daad die iets toevoegt aan die beweging naar een betere wereld, naar een wereld die toekomst heeft, heeft zin. Dat is een hele hoopvolle boodschap.” Gerard Moorman is theologisch stafmedewerker bij de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR). Van zijn collega’s kreeg hij de bijnaam ‘de groene secretaris’. In een podcast spreekt katholiekleven.nl met hem over Laudato si’. Deze encycliek van paus Franciscus over het milieu verscheen vijf jaar geleden.

Zijn er door Laudato si’ de afgelopen jaren dingen veranderd? Welke impact had het document en wat is de belangrijkste boodschap? Over dat laatste zegt Gerard Moorman: “Het is geen keuze voor het milieu en tegen mensen. Het is een keuze voor allebei. De belangrijkste boodschap van Laudato si’ is het verband tussen de sociale en ecologische problematiek. De manier waarop wij met mensen omgaan, heeft zijn weerslag op hoe wij met het milieu omgaan. En andersom.”

Paus Franciscus is niet de eerste paus die aandacht vraagt voor het milieu. Paus Benedictus kreeg voor hem al de bijnaam ‘de groene paus’. Maar Laudato si’ doet wel iets nieuws. “In de plaats van de mens als rentmeester, die wat boven en buiten de schepping staat, komt een ander beeld: we zijn broeders en zusters van de aarde. Als schepselen van God zijn we verbonden met elkaar. We zijn familie.”

bron: katholiekleven.nl

beeld:© lacroix international

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *