Bisdom lanceert vervroegd contact-app

Het bisdom ‘s-Hertogenbosch lanceert als eerste Nederlandse diocees de app MijnRKK, waarmee niet alleen parochies met hun parochianen kunnen communiceren, maar ook parochianen onderling.

Plaatselijke geloofsgemeenschappen staan nu voor de uitdaging in stand te blijven in een tijd waarin men niet kan samenkomen voor liturgie, catechese of andere activiteiten.

Vernieuwing van de automatisering voor parochies stond reeds op het programma, maar door de huidige corona-crisis heeft de Nederlandse RK-kerk besloten om nu versneld de app MijnRKK ter beschikking te stellen. Het bisdom van ’s-Hertogenbosch voegt daar nog eens de app Socie bij.

MijnRKK is een app die kan bijdragen aan de communicatie binnen de eigen parochie en aan de opbouw van de lokale parochiegemeenschap.

“Een parochiegemeenschap is gewend elkaar regelmatig fysiek te ontmoeten bijvoorbeeld rondom vieringen. Nu dit wegvalt kan via deze app extra worden omgekeken naar parochianen die hulp nodig hebben”, zegt Freek van Genugten, secretaris van bisschop Gerard de Korte.

“Kerkgebouwen zijn als huiskamers tegen eenzaamheid, nu fysieke samenkomsten niet mogelijk zijn kan deze app bijdragen aan de bestrijding van eenzaamheid. Pastores kunnen parochianen op deze digitale wijze ook extra nabij zijn om te bemoedigen door middel van filmpjes en bezinningsteksten.”

De app Socie is speciaal ontwikkeld voor bestuurders van parochies en parochiële charitasinstellingen binnen het bisdom van ’s-Hertogenbosch. Zo kunnen zij zaken met elkaar delen, om niet steeds zelf het wiel opnieuw te hoeven uitvinden, om informatie met elkaar te kunnen uitwisselen.

“In de huidige tijd van crisis wordt die vraag nog urgenter”, aldus Van Genugten. “Ook vanuit het bisdom zelf bestaat de wens om snel informatie met bestuurders te kunnen uitwisselen, problemen te kunnen inventariseren etc.”

bron en beeld: bisdom den bosch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *