Italiaanse kardinaal: seksuele voorkeur maakt deel uit van identiteit

Pas wanneer de kerk “echt naar mensen begint te kijken zoals God dat doet, zullen homoseksuele mensen zich als iedereen als een natuurlijk onderdeel van de kerkgemeenschap voelen”. Dit is wat de aartsbisschop van Bologna, kardinaal Matteo Zuppi, schrijft in het voorwoord van een nieuw boek getiteld “Kerk en homoseksualiteit”.

De kardinaal maakte duidelijk dat niemand zijn eigen oriëntatie kan kiezen. Zowel heteroseksualiteit als homoseksualiteit kunnen niet worden ‘gescheiden van de identiteit van de persoon; als we een persoon accepteren, kunnen we hun oriëntatie niet afwijzen ‘, zegt de kardinaal, die dicht bij de basisgemeenschap Sant’Egidio staat.

Het boek van kerkelijke journalist Luciano Moia, redacteur van het bisschoppelijke Italiaanse dagblad “Avvenire”, is gebaseerd op een oproep die paus Franciscus lanceerde in zijn post-synodale brief “Amoris Laetitia”: het gaat om een “respectvolle begeleiding, zodat degenen die homoseksuele neigingen tonen, de nodige hulp kunnen krijgen om de wil van God in hun leven te begrijpen en volledig te vervullen ”(250).

“Respect, mededogen en gevoeligheid”

Homoseksualiteit is een van de delicate punten in het veld van katholiek onderwijs, pastorale zorg en antropologie. De catechismus van 1992 roept op tot ‘respect, mededogen en gevoeligheid’ voor andere seksuele oriëntaties, maar noemt ze ook ‘objectief ongeordend’. 
De Amerikaanse jezuïet James Martin schetste mogelijke manieren van een respectvolle benadering van niet-heteroseksuele mensen met een boek genaamd ‘Building a bridge’ in 2017. Velen van hen voelen zich uitgesloten van de kerk. Martin kreeg van veel katholieken instemming en scherpe tegenstand van anderen. Martin ontving lof van de Amerikaanse kardinaal Kevin Farrell, de prefect van het Dicasterie voor Leken en Gezin.

Het boek van Luciano Moia laat tien experts uit de theologie, menswetenschappen en pastorale zorg hun zegje doen en probeert ook een nieuwe pastorale benadering te laten zien in de pastorale LHBT-zorg.

(ansa / vaticaan nieuws – gs)

beeld: www.famigliacristiana.it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *