Je mag alles zeggen, maar je hoeft niet alles te zeggen

door Gerard de Korte, bisschop van ‘s-Hertogenbosch

Op het feest van de heilige Willibrord, mocht ik in de Sint Jan zes mannen tot diaken wijden. Ondanks alle coronabeperkingen was het een mooie en waardige viering. De zon scheen uitbundig en maakte de kathedraal licht en feestelijk.

Tijdens een katholieke wijdingsplechtigheid doen de kandidaten een aantal beloften. Vanzelfsprekend komt dan het onderhouden van een gebedspraktijk aan de orde. Zonder een ontwikkeld gebedsleven kan een kerkelijk ambtsdrager zijn eigen ziel immers gemakkelijk verwaarlozen en een bureaucraat of technocraat worden.

gehoorzaamheid

De wijdelingen beloven ook eerbied en gehoorzaamheid. Gehoorzaamheid is geen gemakkelijke deugd. Zeker niet in het licht van de gebeurtenissen tussen 1940 en 1945. Maar christelijke gehoorzaamheid wil natuurlijk weg blijven van ‘bevel is bevel’. In mijn preek heb ik de nadruk gelegd op beschikbaarheid en loyaliteit. Een diaken of een priester is, als het goed is, beschikbaar voor een taak binnen het bisdom waartoe de bisschop hem roept. En ik verwacht ook loyaliteit. Bij de belofte van gehoorzaamheid wordt zelfstandig nadenken niet uitgeschakeld, maar mag wel worden verwacht dat de wijdeling loyaal is. Ik heb dit thema in mijn preek wat ludiek samengevat met de zin: ‘Praten met de bisschop is altijd beter dan spreken over de bisschop.’……

Lees de volledige column in het Nederlands Dagblad

……..In bredere zin moeten volgelingen van Jezus vulgaire en ophitsende taal vermijden. Wij moeten geen bruggen opblazen, maar bruggen bouwen. Wij zijn geroepen om de vrede van Christus concreet gestalte te geven. In onze eigen leefomgeving, binnen onze parochie of kerkelijke gemeente; in school, kantoor of bedrijf.

In ons land mag je alles zeggen. Maar je hoeft niet alles te zeggen. Juist als je weet dat je met jouw opmerkingen een ander mens kwetst, is het goed om te zwijgen. En ook dat heeft te maken met eerbiedig leven met elkaar. Voor zover ik kan zien, is een cultuur daar nooit slechter van geworden.

<p>Efrem, Gregorius, Cyprianus and Cyrillus in glas-in-lood in de Sint-Janskathedraal.</p>  (beeld istock)

beeld: © bisdom den Bosch, R.Mangold

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *