‘Meerderheid Polen: Katholieke Kerk heeft negatieve invloed’

De meerderheid van de Polen vindt dat de Rooms-Katholieke Kerk een negatieve invloed heeft op het openbare leven. Uit een onderzoek verricht in opdracht van de krant Dziennik Gazeta Prawna en RMF FM Radio zou blijken dat bijna twee derde van de Poolse burgers vindt dat de kerk een negatieve rol speelt.

Iets meer dan een kwart van de mensen in Polen zegt dat de kerk een positieve rol speelt in het openbare leven. Volgens de onderzoekers noemt zelfs de helft van de kerkgangers de rol van de kerk niet per se positief. Ongeveer 90 procent van de Polen noemt zich katholiek, 38 procent van hen bezoekt regelmatig de kerk.

Belangrijke redenen dat mensen de rol van de kerk negatief vinden, zijn de misbruikschandalen, de invloed in politieke zaken en de welvaart van de bestuurders van de kerk. Ook een recente uitspraak van het Constitutionele Hof waardoor de abortuswet werd aangescherpt, speelt mee in de mening van veel mensen. Ongeveer 66 procent van alle burgers van het land van Sint-Johannes Paulus II steunt de demonstraties tegen de abortuswet, zo schatten de onderzoekers.

bron: Dziennik Gazeta Prawna/KRO-NCRV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *