Start 900-jarig jubileum Norbertijnen

A.s. zondag 29 november start niet alleen het nieuwe kerkelijke jaar, maar start ook het jaar waarin herdacht wordt dat de orde van de Norbertijnen 900 jaar geleden is opgericht. Het belooft een bijzonder jaar te worden waarin – ook in Nederland – veel activiteiten zullen worden georganiseerd. Het jubileumjaar zal duren tot 10 januari 2022 (feest van de doop van de Heer).

Hieronder vindt u de tekst die Jos Wouters, de generaal-abt van de orde, schreef bij gelegenheid van de opening van het jubileumjaar.

Advent-Kerstmis 2020
Opening van de viering van het 900-jarig jubileum

Een jubileum is de herdenking van een gebeurtenis die een rond aantal jaren geleden plaatsvond. De professievan de heilige Norbertus en zijn eerste volgelingen op Kerstdag 1121 is het begin van een geschiedenis die al negen eeuwen duurt. In lijn met het motto van ons generaal-kapittel van 2018 (Navitas Christi, Nativitas Ordinis) kunnen we zeggen dat de dag waarop het Woord onder ons geboren werd ook de dag is waarop onze orde een geïnstitutionaliseerde realiteit werd. In beide vitaevan de heilige Norbertus wordt deze gebeurtenis gesitueerd op Kerstdag, toen de eerste premonstratenzers professie deden op de regel van de heilige Augustinus.

lees verder op de website van de Abdij van Berne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *