Coronacrisis katalysator kerksluitingen in Deventer e.o.

Interieur gerestaureerde-Broederenkerk-Deventer |

Bisschoppelijk vicaris Ronald Cornelissen van het aartsbisdom Utrecht “baalt ervan” dat er zoveel kerken sluiten in Overijssel. Tussen nu en 2025 gaan er minstens 22 katholieke godshuizen dicht. Dat maakt volgens hem deel uit van een onvermijdelijk proces. De corona-uitbraak heeft er volgens toe bijgedragen dat de Heilige Lebuinusparochie in en rond Deventer vier kerken versneld moet afstoten. “De loop is er nu uit, en je weet niet of je die weer terugkrijgt”, zegt de vicaris van het vicariaat Deventer tegenover RTV Oost.

In 2014 sloten de Heilig Hartkerk de Maria Koninginkerk, de Radboud en de Heilige Theresia in Olst. Daarvoor was de Vianneykerk al afgestoten. De komende vier jaar gaan ook de beide Nicolaaskerken in Schalkhaar en Lettele, de Onze Lieve Vrouwekerk in Wijhe en de Willibrordkerk op de Boskamp dicht. Het Titus Brandsma Huis in Colmschate wordt weliswaar aan de eredienst onttrokken maar blijft in eigendom van de parochie.

Volgens vicarus Cornelissen, die ook pastoor is van de Lebuinusparochie, zijn dit keer niet de financiën doorslaggevend om de kerken op termijn af te stoten. “In de tijd van de eerste sluitingen hadden we jaarlijks drie ton per jaar te kort. Nu schrijven we al zeven jaar plusjes. Maar met een krimpend pastoraal team, minder kerkgangers en minder vrijwilligers moet je je afvragen of je niet een te grote broek aan hebt.”

Het parochiebestuur meent dat de parochie in 2025 genoeg heeft aan twee kerkgebouwen: de Broederenkerk wordt dan het eucharistisch centrum. In de dorpen rondom Deventer blijft alleen de Willibrordkerk op de Boer open.

De parochie wil de komende jaren hard werken aan een nieuwe vorm van kerk zijn. De Broederenkerk krijgt daarin een grote rol toebedeeld. Dat de kerk een toeristische trekpleister is, is volgens Cornelissen een groot voordeel. “We willen daar zijn waar ook de mensen zijn, in de stad.”

bron: kro-ncrv.nl/katholiek

Bericht bekijken

beeld: © https://kerkfotografie.nl/wp-content/gallery/broederenkerk-deventer/IMG_7455-H.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *