Kerken onder financiële druk door corona

Kerk h.familie Soest te koop

Kerkgenootschappen in Nederland staan onder extra financiële druk door de coronacrisis. Vastgoedadviseur Colliers voorspelt in een onderzoek naar de verkoop van kerken dat deze gebouwen door de pandemie hun religieuze functie sneller zullen verliezen. Zo werden de afgelopen vier jaar al ongeveer 400 religieuze gebouwen verkocht.

De vastgoedadviseur concludeerde eind 2019 al dat het aantal kerkgangers de komende tien jaar sterk zal dalen en dat zeker 1700 kerken hun functie zullen verliezen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de coronacrisis dit proces versnelt.

Kerken hebben minder inkomsten omdat collecteren in de kerk niet mogelijk is door de coronamaatregelen. Normaal komt 15 procent van alle inkomsten uit collecten. Ook een huis-aan-huiscollecte kon niet doorgaan. Daarnaast vonden het afgelopen jaar een stuk minder huwelijken en evenementen plaats, een andere inkomstenbron voor de kerkgemeenschappen.

Tijdens de coronacrisis deden ongeveer 250 kerkgenootschappen beroep op de NOW-regeling om steun te krijgen bij het betalen van de salarissen van het personeel. “Samen vroegen ze 5,4 miljoen euro steun, gemiddeld rond de 21.000 euro per kerkgenootschap. Het merendeel vroeg niet meer dan 10.000 euro aan.” Gekeken naar alle kerken komt dat neer op nog geen 1000 euro per kerk.

Soms zit er voor kerkgenootschappen niets anders op om gebouwen te verkopen en dat gebeurt steeds meer. Gemiddeld levert een kerk een half miljoen euro op, maar de prijzen lopen sterk uiteen. Zo werd een grotere kerk in Haarlem voor ruim 2,1 miljoen verkocht, terwijl een kerk in Stadskanaal maar 35.000 euro opleverde.

Volgens Colliers heeft de locatie van de kerk een belangrijke invloed op de prijs. In groeiregio’s is de gemiddelde prijs per vierkante meter 1.193 euro. In krimpregio’s is dat minder dan de helft, 542 euro. “Dat komt deels doordat kerken in groeiregio’s vaker worden verbouwd naar woningen, een hotel of andere commerciële bestemmingen.”Als de kerk na verkoop haar religieuze bestemming behoudt, is de betaalde prijs per vierkante meter in beide regio’s bijna gelijk. “Het lijkt erop dat religieuze instanties een deel van de emotionele waarde meenemen in de aankoop.”

Als de kerk na verkoop haar religieuze bestemming behoudt, is de betaalde prijs per vierkante meter in beide regio’s bijna gelijk. “Het lijkt erop dat religieuze instanties een deel van de emotionele waarde meenemen in de aankoop.”

bron: kro-ncrv.nl/katholiek

beeld: © https://kerkpagina.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *