Paus: verzet tegen nieuw huwelijksrecht door geld

Franciscus zei na zijn hervorming van de nietigverklaringsprocedure in 2015 veel brieven en weerstand te hebben ontvangen. De hervorming van het kerkelijk proces van nietigverklaring van huwelijken in de Rooms-Katholieke Kerk wordt tegengewerkt door advocaten die er financieel op achteruit dreigen te gaan. Dat zei paus Franciscus zaterdag in een toespraak tot kerkelijke rechters.

In de Katholieke Kerk kan een huwelijk door een kerkelijke rechtbank worden nietigverklaard, wat betekent dat het huwelijk niet ontbonden wordt, maar geacht wordt nooit te hebben bestaan, omdat bijvoorbeeld achteraf blijkt dat een van beide partners niet volledig vrij was in het geven van het ja-woord.
‘Bijna alle brieven kwamen van advocaten die klanten dreigden te verliezen’, zei Franciscus – zijn uitgeschreven toespraak even naast zich neerleggend. ‘In Spanje is er een veelzeggend gezegde: ‘Ezels dansen voor geld’, voegde hij eraan toe. In 2015 hervormde paus Franciscus de procedures. Deze moeten voortaan gratis, eenvoudiger en sneller zijn. Tijdens zijn toespraak ging de paus vooral in op het belang van kerkelijke aandacht en zorg voor kinderen van ouders die hun kerkelijk huwelijk nietig laten verklaren. ‘Zij lijden onder het besluit, hoe gerechtvaardigd en legitiem dit ook moge zijn.’ <

Bron: Nederlands Dagblad

beeld: https://images.unsplash.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *