Paus Franciscus haalt uit bij zijn bezoek aan Vatican Media.

Paus Franciscus tijdens het bezoek |

Door Loup Besmond de Senneville voor La Croix International

‘Paus Franciscus verbaasde de Vaticaanse journalisten tijdens een live radio-uitzending dinsdag bij zijn eerste bezoek aan hun multimediahoofdkwartier. De paus uitte zijn diepe zorg over het antwoord op de vraag: “hoevelen luisteren naar de radio en hoeveel lezen L’Osservatore Romano?”
De medewerkers, van wie de meesten werken bij een van  deze media, en de daarmee verbonden internetuitingen, hadden lang uitgekeken naar het bezoek van de paus.
Maar velen waren onaangenaam verrast door wat zij verstonden als harde kritiek op hun pogingen om de activiteiten en woorden van de paus over te brengen aan het wereldwijde publiek.

Hoed u voor bureaucratische houding
,,Het is onze taak om de mensen te bereiken”, zei Franciscus in de live-uitzending. ,,Stel jezelf elke dag de vraag: hoeveel mensen bereiken we? Hoeveel mensen krijgen de boodschap van Jezus via L’Osservatore Romano en Radio Vaticana?”
De paus merkte op dat het mediahoofdkwartier, dat is gevestigd in het gebouw dat lange tijd de thuisbasis was van uitsluitend Radio Vaticana, prachtig is gerenoveerd sinds hij aan het begin van zijn pontificaat opdracht had gegeven tot een hervorming van de communicatieafdeling. Maar hij zei dat zo’n “mooie organisatie” het risico loopt om “een berg te zijn die een muis baart”. ,,De vraag die gesteld moet worden is: hoeveel mensen worden bereikt, want het gevaar bestaat – zoals voor alle organisaties – dat het doel, ondanks een goede organisatie, niet wordt bereikt. Bureaucratie en te grote nadruk op de functie van iemand is dodelijk. Het brengt een instelling in slaap en doodt haar.”
In gesprek kort daarop met een groep  mediamedewerkers en journalisten ging hij nog verder met zijn kritische opmerkingen. ,,Ik heb dit gezien dat dit gebouw goed georganiseerd is en ik waardeer jullie inspanningen daarvoor.” Maar deze waardering liet hij volgen door een waarschuwing: ,,De vraag is of dit uitgebreide en gecompliceerde systeem goed werkt”, zei hij. “De grote vijand van goed functioneren is functionalisme, een zorg die ik heb over alle sectoren van het Vaticaan”, zei de paus, en hij lichtte toe:  ‘Ik sta bijvoorbeeld aan het hoofd van een sectie, ik ben de secretaris van die sectie, en ik heb zeven ondersecretarissen, alles prima geregeld. En als iemand een probleem heeft, gaat hij of zij naar de ondersecretaris die het moet oplossen. De ondersecretaris zegt:’ Wacht even, ik bel je terug. ‘ De ondersecretaris  gaat de secretaris bellen … ik bedoel, ze zijn nutteloos, durven geen beslissingen te nemen en durven geen initiatief te nemen.” “Functionalisme is dodelijk. Het sust een instelling in slaap en doodt het. Pas op dat je niet in deze val loopt”, waarschuwde hij. “Het maakt niet uit of alle personeelsplaatsen bezet zijn en of de studio nu mooi is of niet. Het gaat erom dat het werkt, dat de reden van bestaan in het oog wordt gehouden en de instelling niet ten prooi valt aan functionalisme”, zei Franciscus. ,,Een instelling kan alleen maar aan haar doel  beantwoorden als iedereen voldoende vrijheid heeft om zijn werk te doen …  om risico’s te nemen en niet alsmaar om toestemming, toestemming, toestemming hoeft te vragen, dat verlamt. Je moet moedig zijn,” zo spoorde de paus de medewerkers aan.
Velen hadden verwacht dat de paus na zijn toespraak de gelegenheid zou hebben geboden om vragen te stellen, maar hij ging direct verder met het persoonlijk begroeten en zegenen van de aanwezigen.

Vestiging Radio Vaticana

“Mensen staan ​​versteld”
Journalisten en andere medewerkers van de mediasector van het Vaticaan die La Croix na afloop sprak, zeiden geschokt te zijn door de kritiek van de paus. ‘Het was heel akelig’, zei een van hen. “We verwachtten bemoediging en hij geeft ons op de kop op de radio,  in het openbaar”, zei dezelfde bron. “Iedereen is er ondersteboven van, mensen staan ​​versteld”, vertelde een andere medewerker aan La Croix .
Anderen gaven er de voorkeur aan geen commentaar te geven, zelfs niet anoniem, op de woorden van de paus, zo groot was de onaangename verrassing.”Het probleem is dat we niet echt weten aan wiens adres dit gericht is”, zei een medewerker. ‘Aan onze bazen? Aan alle journalisten? Aan het radiostation? Of meer in het algemeen aan de hele Vaticaanse bureaucratie?’ vroeg deze medewerker zich af.
De Dicasterie voor Communicatie – zoals de mediasector officieel heet – is de op een na grootste post op de begroting van de Heilige Stoel en komt direct achter de diplomatieke dienst van het Vaticaan en zijn nuntiaturen. De paus lanceerde de communicatiehervorming in 2014 en voegde de verschillende mediabureaus samen te voegen.

Bereik Media Vaticaan
De Romeinse curie wordt regelmatig door elkaar geschud
Een meertalige website, simpelweg “Vatican News” genaamd, is een van de belangrijkste vruchten van de mediahervorming en trekt ongeveer 680.000 bezoekers per dag.
De krant, L’Osservatore Romano , krijgt elke dag zo’n 20.000 online kijkers. De gedrukte oplage telt slechts 1000 exemplaren per dag.
Radio Vaticaan blijft het kanaal met het grootste bereik. Het zendt via duizend radiostations uit over de hele wereld.

Niet de eerste keer
Dit is niet de eerste keer dat paus Franciscus mensen die in het Vaticaan werken wakker schudt met zijn extreem sterke woorden. Een van de meest memorabele en schokkende voorbeelden was tijdens zijn pre-kerstgroeten in 2014 aan de hoofden van de grote Vaticaanse kantoren. De jezuïetenpaus maakte toen van de gelegenheid gebruik om een ​​lijst van “15 ziekten” te presenteren waaraan de Romeinse curie leed.

Read more at: https://international.la-croix.com/news/religion/the-pope-takes-aim-at-his-own-messengers/14365

beeld: Vatican Media

Bovenstaand verslag is gepubliceerd door La Croix International. Interessant is het om dit verslag te vergelijken met het bericht dat de Duitstalige afdeling van Vatican News over dit bezoek brengt, daarin ontbreken de reacties van de medewerkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *