Waarom de paus en zijn geloof onmisbaar zijn voor de milieutop in Glasgow

Door: Hendro Munsterman voor het Nederlands Dagblad

Paus Franciscus speelde in 2015 een beslissende rol bij de totstandkoming van de milieuakkoorden van Parijs. Nu wordt opnieuw naar hem gekeken voor de milieutop in Glasgow. Meer nog dan een politieke strategie is de spirituele stem van Franciscus belangrijk voor het redden van onze planeet.

De Amerikaanse president Barack Obama drong in 2015 bij paus Franciscus erop aan zijn milieu-encycliek Laudato si’ uit te brengen nog voordat de klimaattop van Parijs zou plaatsvinden, eind dat jaar. Een universele morele autoriteit was nodig om politici verder te laten kijken dan electoraal gewin en de wereldbevolking met de neus op de feiten te drukken.

Tijdens de top in Parijs, toen de onderhandelingen volledig vastzaten, belde paus Franciscus vanuit Rome persoonlijk met de president van het katholieke Nicaragua – het land dat het meest dwars lag. Zo zou hij volgens diverse bronnen de top hebben gered.

Lees de volledige analyse in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *