Kans dat de paus voor de rechter verschijnt niet groot

Vorige week verwierp het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de klacht van een groep misbruikslachtoffers. Die had zich tot het Hof in Straatsburg gewend nadat het in België niet was gelukt om het Vaticaan en de paus voor de rechter te dagen voor hun rol bij het misbruik door geestelijken.

Het Hof oordeelde dat de uitspraak van de Belgische rechters dat zij geen rechtsmacht hebben over het Vaticaan ‘niet onredelijk’ was. Henri de Waele, hoogleraar Internationaal en Europees Recht aan de Radboud Universiteit heeft begrip voor de uitspraak:‘De rechters erkennen Vaticaanstad als staat in het internationale recht. Als die staten soeverein zijn, geldt dat ook voor de staatshoofden. Die zijn in beginsel immuun voor rechtszaken uit het buitenland.’

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is een instituut van de Raad van Europa met  47 aangesloten landen. Het Hof ziet toe op de naleving van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat in 1950 in Rome tot stand kwam. Maar ja, stelt Henri de Waele, ‘de Heilige Stoel (de rechtspersoon waaronder Vaticaanstad internationaal opereert) is zelf geen lidstaat van de Raad van Europa, slechts waarnemer, en dan wordt het al bij voorbaat heel moeilijk met een klacht.’ Kijk voor het hele verhaal: 

https://www.trouw.nl/religie

beeld: unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *