UIT, THUIS, KIJK & LUISTER Rond kerstmis

Let op: controleer bij de activiteiten op de betreffende website op de maatregelen en of de activiteit doorgaat. 

Vieringen met Kerstmis
Kerstnachtmis uit de Sint Janskathedraal,

Kerstdagmis Eurovisie, NPO 2, 11.00 uur

Begijnengesprek over het Weihnachtsoratorium 

Te gast in de serie begijnengesprekken is theoloog Ad de Keyzer, kenner van de vocale muziek van Bach. De Keyzer schreef over de Matthäus- en de Johannes Passion en verdiept zich momenteel in het Weihnachtsoratorium. Hij wil met het publiek sparren over de ervaring die deze kerstmuziek teweegbrengt en over ‘het moeilijk te bevatten fenomeen dat God mens heeft willen worden’. 12 december Locatie: Domus Dela Kanaalstraat 4 in Eindhoven. Reserveren en info http://www.begijnenhofgesprekken.nl 

https://domusdela.nl/ foto: Nederland fietsen en huizen Pexels 

Heiligenbeelden in de H. Antonius van Paduakerk in Vorden

Voor de 22e keer is het Kerstmis op de Kranenburg in het Heiligenbeeldenmuseum in de periode na het Sinterklaasfeest tot en met het weekeinde van Driekoningen is er een unieke tentoonstelling opgezet met honderden groepen van Joop Arends uit Zutphen en Riet Rutting uit Vorden, alsmede enkele nieuwe aanwinsten uit de eigen museumcollectie. Het museum is voor deze Kerstgroepententoonstelling iedere dag open van 11.00 tot 17.00 uur vanaf maandag 6 december 2021 tot en met zondag 9 januari 2022. Het museum is op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.

https://www.heiligenbeeldenmuseum.nl/museum/kersttentoonstelling

Dagelijks getijdengebeden en stille meditaties in klooster Nieuw Sion:

Zoek je een moment van overweging om even los te komen van de hectiek van alledag?
Je bent van harte welkom bij onze getijdengebeden in de Kloosterkerk!
Wij willen met de getijdengebeden het gebed van de monniken die Abdij Sion stichtten voortzetten. Traditioneel beschouwende kloosters kennen zeven getijdengebeden per dag.
Nieuw Sion kent momenteel vier gebedsmomenten per dag, waarvan er drie vrij toegankelijk zijn. Het hart van de gebeden op geregelde uren vormen de honderdvijftig psalmen uit de Bijbel, die verspreid over de week worden gebeden. Ook zijn er stille meditaties die vrij toegankelijk zijn.

Openstelling getijdengebeden en stille meditaties

  • Ochtendgebed: iedere ochtend om 8.00 uur.
  • Middaggebed: woensdag en vrijdag om 12.00 uur
  • Avondgebed: iedere dag om 18.00 uur.
  • Stille meditaties: iedere zondag-, maandag-, dinsdag-, donderdag- en zaterdagmiddag om 12.00 uur.

Locatie: Nieuw Sion. Vulikerweg 6. 7431 PJ Diepenveen 

Zin in Kerst! Alles over het kerstfeest.

Reizen lastig dit jaar? Niet in Museum Catharijneconvent! Daar komt een prachtig verhaal tot leven in een reis die start met een sfeervolle kerstvertelling. Daarna ga je op pad met je eigen reisgids. Onderweg kom je langs allerlei haltes waar van alles te doen is. Deze reis is leuk voor de hele familie, vooral voor met kinderen tot 8 jaar. 

24 dec 2021 – 9 jan 2022 Museum Catharijneconvent Utrecht. Een aanrader voor gezinnen met kinderen.

Door het hele land ‘Weet wat je viert’ over onze feesten in verschillende musea 

Ieder jaar is het Kerstmis, Suikerfeest, Chanoeka en Sinterklaas. We gaan lekker eten en geven elkaar cadeautjes. Maar wat vieren we eigenlijk? Waar komen deze feesten vandaan en wat is hun betekenis? Het educatieve project Weet wat je viert is een initiatief van Museum Catharijneconvent. Wat zijn de tradities en gewoontes rondom feestdagen? In verschillende musea verspreid over het hele land en zelfs in Surinamezijn er lesprogramma’s en in diverse culturele instellingen in het land ontdekken kinderen de achtergrond en tradities van feesten aan de hand van echte kunstwerken, spelletjes en opdrachten. Meer weten? Kijk op de website https://www.catharijneconvent.nl/feest-weet-wat-je-viert

https://www.catharijneconvent.nl/pers/persafbeeldingen/

Wandelgids Ons Kloosterpad

Tot en met 31 december Een wandelpad van 330 kilometer langs een vijftigtal (voormalige) kloosters en abdijen in midden en oost Brabant. Ons Kloosterpad is opgedeeld in 15 etappes, variërend van 16,5 tot 28 kilometer. De tocht kan worden gelopen in vijftien etappes, van klooster naar klooster. Praktische informatie over de start- en stopplaatsen vind je hier.
Om wandelaars van Ons Kloosterpad op weg te helpen is er een Bindboek. Deze gids verbind je met verhalen, beelden, overwegingen en herinneringen aan de bijzondere plekken langs Ons Kloosterpad. In het boek worden de etappes beschreven. Maar het bindboek wil ook een inspiratieboek zijn, met opvallende weetjes, aansprekende kunstfoto’s en bijzondere interviews met mensen die wonen en werken in de kloosters. Het boek kost € 29,50 en is te koop bij verschillende kloosterlocaties en via Berne Media. Er zijn ook routekaarten. Veel meer informatie: https://www.abdijvanberne.nl/agenda/ons-kloosterpad

20 januari Presentator Kefa Allush in gesprek met filosoof Ralf Bodelier 

Hoe kijken wij naar onszelf en hoe belangrijk vinden wij het hoe anderen naar ons kijken? Bestaat er zoiets als ‘Nederlandse identiteit’? Kijken wij anders naar mensen die zeggen uit Beiroet te komen, of uit Marakesh, of uit Assen of Delfzijl? Wil niet ieder van ons vooral gezien worden als mens, in álle facetten van ons zijn? Heeft niet ieder van ons het Recht om te zijn? Daarover gaat een serie bijeenkomsten in het VerHalenHuis. 

Kefa Allush is bekend als programmamaker en presentator van Op 1, en schrijver 

In een interview noemde hij zichzelf, als migrantenkind, ‘de eeuwige buitenstaander’.
Ralf Bodelier is filosoof en journalist en liep in 2020-2021 een
omgekeerde kruistocht, van Jeruzalem naar Bouillon. 

Tilburg  Zaal open 19.00 uur. Aanvang 19.30 uur
Reserveren reserveringen@rondetafelhuis.nl
Entree € 10,= inclusief koffie of thee TILBURG Ronde Tafelhuis: 20 januari

beeld: https://image.freepik.com/vrije-photo/emotie-die-jong-meisje-het-droevige-luisteren-aan-muziek-voelen-die-uit-het-venster-kijkt_39730-1601.jpg