Uitstel ad liminabezoek bisschoppen NL

De Rooms-Katholieke bisschoppen van Nederland, die eind januari 2022 op Ad limina bezoek zouden gaan naar Rome, hebben gevraagd om uitstel in verband met de coronasituatie in Nederland. Vanwege de coronamaatregelen en de onzekerheid over de ontwikkeling van de omikron virusvariant, vinden de bisschoppen het niet verantwoord om als groep naar Rome te reizen en daar in korte tijd meerdere bijeenkomsten te hebben.

Kardinaal Marc Ouellet, prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen, heeft laten weten akkoord te gaan met het verzoek om uitstel. Hij begrijpt en onderschrijft de redenen die de Nederlandse bisschoppen hiervoor hebben aangegeven. Hij laat weten dat er naar een nieuwe datum zal worden gezocht in overleg met de Nederlandse bisschoppen.

De bisschoppen betreuren het dat het Ad limina opnieuw moet worden uitgesteld. Een eerdere datum in 2021 werd door het Vaticaan afgezegd. Nu zijn het de Nederlandse bisschoppen die aangeven dat onder de huidige omstandigheden de reis en het bezoek niet goed door kunnen gaan

‘Wij hebben helaas deze beslissing moeten nemen. Maar we houden goede moed dat het op een later moment wel door kan gaan als de omstandigheden in verband met corona gunstiger zijn, zowel in Italië als in Nederland. Hopelijk kunnen we dan wel als groep met minder risico’s samen naar Rome reizen en op verantwoorde wijze vergaderingen en ontmoetingen hebben’, zegt de voorzitter van de bisschoppenconferentie, bisschop J. van den Hende.

Foto Ad limina 2013: Ramon Mangold.