Kardinaal Parolin: alles doen om de oorlog te beëindigen

Het Vaticaan heeft opnieuw bevestigd dat het vasthoudt aan een onderhandelde oplossing voor de Russische oorlog tegen Oekraïne. Dat vertelde kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin zondag aan een Italiaanse tv-zender.

Paus: “In de naam van God, stop dit bloedbad!”

“De paus heeft afgelopen zondag verklaard dat we bereid zijn alles te doen wat mogelijk is”, zei de hoofddiplomaat van de Heilige Stoel. “Dat blijft de houding en de bereidheid van de Heilige Stoel.”

Kardinaal Parolin sprak vorige week aan de telefoon met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov . In zijn verklaring op zondag zei Parolin dat hij Lavrov had verzekerd van de bereidheid van het Vaticaan om te helpen bij de onderhandelingen.

 ‘Geen teken van Russische bereidheid om aanbod Vaticaan te accepteren’

“Natuurlijk moet deze bereidheid ook voldoen aan de bereidheid en wens van de respectieve partijen om deze hulp te accepteren, deze bijdrage die de Heilige Stoel – onzelfzuchtig, alleen maar om de oorlog te beëindigen – wil bieden. De Russische kant heeft kennis genomen van onze bereidheid, maar tot nu toe zijn er geen tekenen dat ze van plan zijn om van deze gelegenheid gebruik te maken.”

De kardinaal staatssecretaris maakte echter ook duidelijk dat het Vaticaan geenszins probeert zich door deze crisis te profileren. Het is “helemaal niet belangrijk” dat het aanbod van de Heilige Stoel wordt aanvaard.

“Het is belangrijk dat het doel wordt bereikt, hetzij via de Heilige Stoel of via andere bemiddelingen”

“Wat belangrijk is, is dat wat er gebeurt (in Oekraïne) wordt gestopt! En daarom hopen we dat de andere lopende contacten en pogingen – ook anderen hebben aangeboden te bemiddelen – zullen slagen. Het is belangrijk dat het doel wordt bereikt, hetzij door de Heilige Stoel of door andere bemiddelingen. Het belangrijkste is dat er een einde komt aan deze situatie.”

Kardinaal Parolin was onder de indruk van de vredesdemonstraties in vele delen van de wereld. Er zijn ook dergelijke demonstraties in Rusland – het is een “teken van hoop”. Paus Franciscus en zijn staf zijn allemaal “vervuld van pijn en afschuw” over deze “zinloze oorlog”.

(Vaticaan nieuws – sk)

beeld: https://images.unsplash.com/ahmed zalabany