Vz Duitse bisschoppen verwerpt kritiek

“Eufemistische toeters en bellen”

De voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, Georg Bätzing, heeft kritiek op het synodale hervormingsproces van de hand gewezen. De aantijgingen van een groep conservatieve bisschoppen van over de hele wereld in een open brief leidden tot “teleurstelling”.

In zijn brief aan de aartsbisschop van Denver, Samuel J. Aquila, waarschuwt Bätzing dat niemand “voor zichzelf de Heilige Geest kan opeisen of anderen een serieuze poging kan ontzeggen om naar hem te luisteren”. Het Synodale Pad gaat over de confrontatie met de “systemische oorzaken van het misbruik en de verdoezeling ervan die zoveel mensen in en door de Kerk onnoemelijk lijden hebben bezorgd”.

In de brief van de bisschoppen wordt niet gesproken over het verband tussen deze verwerking en de “poging om weer een geloofwaardige verkondiging van het Goede Nieuws mogelijk te maken”. “Het zou me echter zeer verbazen als u en de ondertekenaars van de open brief het belang niet inzien van de noodzaak om als kerk de kwestie van misbruik onder ogen te zien en consequenties te trekken voor de kerk en haar structuren”, zei Bätzing.

Het is nodig om openlijk te spreken over macht en machtsmisbruik in de kerk: “Eufemistische verfraaiingen, zoals je probeert te doen in je brief, helpen niet echt.”

Bätzing heeft geen rechtvaardiging voor beschuldigingen 

Bovendien klaagt Bätzing dat de ondertekenaars hun beschuldigingen aan het adres van de Duitse katholieken niet hebben gemotiveerd. “Als uw bezwaren, zorgen en herinneringen een uiting van oprechte bezorgdheid zijn, kan ik u met een open hart geruststellen: deze vrees met betrekking tot het synodale pad van de katholieke kerk in Duitsland is niet correct.” Het synodale pad ondermijnt “op geen enkele manier” het gezag van de Kerk of dat van de paus.

16.000 handtekeningen voor kerkhervormingen

Meer dan 16.000 individuen en bijna 40 verenigingen en organisaties hebben de “verklaring van Frankfurt” voor een synodale kerk ondertekend. De initiatiefnemers trokken zondag een positieve conclusie aan het einde van de campagne voor hervormingen in de katholieke kerk. Naast de handtekeningen was er een groot aantal opmerkingen, maar ook internationale weerklank, zei de Salzburgse fundamentele theoloog Gregor Maria Hoff. “Het synodale pad ontwikkelt een hoge mate van dynamiek. Het wordt goed ontvangen.

Logo Synodale Pad / © Julia Steinbrecht (KNA)

Tegelijkertijd wordt ‘zeer zorgvuldig gedifferentieerd’ welke veranderingen de leden van de bisschoppenconferentie zouden kunnen doorvoeren en welke zorgen ‘in de context van de universele kerk moeten worden gebracht, vooral in het synodale pad van de universele kerk’. De Duitse katholieken zouden “met grote hoop” aan dit proces deelnemen. Volgens Bätzing weet hij zeker dat veel bisschoppen, gedoopte en bevestigde mensen met soortgelijke onderwerpen te maken hebben.

De Bisschoppenconferentie documenteerde zaterdag op haar website de brief die donderdag al was verzonden.

Critici vrezen kerkscheuring

In hun brief van het begin van de week spraken 74 bisschoppen hun vrees uit dat de geplande hervormingen in de geschiedenis opnieuw een schisma van Duitse bodem zouden kunnen veroorzaken. Bätzing schrijft dat een dergelijk gevaar niet bestaat.

De kritiekpunten van de bisschoppen komen deels overeen met de voorbehouden van de bisschoppenconferenties in Polen en Noord-Europa, die eerder kritiek hadden geleverd op het synodale proces. Onder de ondertekenaars van de huidige brief zijn kardinaal Raymond Burke, criticus van de paus en voormalig hoofd van de Apostolische Signatura, de woordvoerders van de traditionalisten in de Amerikaanse bisschoppenconferentie, Joseph Nauman (Kansas), Samuel Aquila (Denver), Thomas Paprocki ( Illinois), Salvador Cordileone (San Francisco), Charles Chaput (Philadelphia) en Joseph Strickland (Tyler).

Ze beschuldigen de kerk in Duitsland ervan “sociologische analyses en hedendaagse politieke ideologieën, inclusief genderideologie” serieuzer te nemen dan de Bijbel.

Bisschoppen en leken bespreken de toekomst van de kerk

Op het synodale pad adviseren sinds 2019 Duitse bisschoppen en lekenvertegenwoordigers over de toekomst van de katholieke kerk. Uitgangspunt is een kerkelijke crisis die al jaren aansleept en verergerd is door het misbruikschandaal.

Het debat gaat vooral over de onderwerpen macht, priesterschap en seksuele moraal, maar ook over de rol van de vrouw in de kerk. De vierde synodale vergadering is gepland voor september, de vijfde en de laatste voor maart 2023.

bron: domradio.de

beeld: synodale weg