Nationale Dankviering Heilige Titus Brandsma

In grote dankbaarheid voor de heiligverklaring van pater Titus Brandsma O.Carm. door Paus Franciscus werd zondagmiddag 22 mei in de Bossche Sint-Janskathedraal een Nationale Dankviering georganiseerd.

De pontificale eucharistieviering werd gecelebreerd door kardinaal Eijk in aanwezigheid van vele bisschoppen. Bisschop Gerard De Kortehield de preek. De internationale Orde der Karmelieten werd vertegenwoordigd door de prior-generaal, Pater Miceal. O’Neill. Mgr. Dellagiovanna was aanwezig namens de ambassade van de Heilige Stoel in Nederland. Daarnaast woonden ook familieleden van pater Titus Brandsma de viering bij.

Reliek
Aan het begin van deze plechtigheid werd een reliek van de heilige pater Titus Brandsma binnengedragen. De relikwie bestaat uit een stukje stof van een habijt van de heilige. De relikwie werd geplaatst naast de buste van pater Brandsma en de urn met as uit het massagraf van Dachau. Vanaf 27 juli zal deze relikwie een plaats krijgen in de voet van het nieuwe beeld van Titus Brandsma wat op dit moment gemaakt wordt voor de Sint-Janskathedraal.

Nieuwe Titus Brandsma Hymne
Bij gelegenheid van de heiligverklaring is er door de Kerkelijke Instelling Sint-Gregorius (KISG) opdracht gegeven aan Chris Fictoor om een nieuwe Titus Brandsma Hymne te componeren. Deze hymne zal aan het begin van de eucharistieviering voor het eerst worden gezongen. De KISG stelt de partituren van deze hymne vrij beschikbaar aan alle kerkkoren. De Schola Cantorum, het koor van de Sint-Janskathedraal, zal de zang verzorgen. Zij zingen ook het beroemde gebed van Titus Brandsma “O, Jezus, als ik U aanschouw” met toonzetting van O. Gibbons, gecomponeerd bij gelegenheid van de zaligverklaring in 1985.

Prentje

Als herinnering aan de heiligverklaring is er een speciaal gebedsprentje gemaakt wat tijdens de viering zal worden uitgereikt. Het gebedsprentje zal ook naar de verschillende bisdommen worden verspreid. Klik hier om het gebedsprentje van de Heilige Titus Brandsma te downloaden.

Livestream
De nationale dankviering is terug te kijken via de livestream op het YouTube-kanaal van de Sint-Janskathedraal: Sint-Jan Den Bosch – YouTube