Regensburger Domspatzen werkt samen met Salzburg Mozarteum

Met speciale akoestiek

De Regensburger Domspatzen gaan een langdurige muzikale samenwerking aan met het Mozarteum in Salzburg. Om te beginnen is er op 29 mei om 17.00 uur een gezamenlijk concert in de Oude Kapel in Regensburg.

Regensburg Domspatzen / © Michael Vogl (Domspatzen)
Regensburg Domspatzen/ © Michael Vogl ( Domspatzen )

Dat heeft de directie van het koor vrijdag bekendgemaakt. De Mariavespers van Claudio Monteverdi zullen te horen zijn, de algemene leiding ligt bij Jörn Andresen, hoogleraar koordirectie aan het Mozarteum. Hetzelfde concert vindt de dag ervoor plaats in Salzburg.

Bijzondere akoestiek in de oude kapel

De deelnemende ensembles zingen verschillende partijen. De Domspatzen leiden de hoofdpartijen in met gregoriaanse antifonen, gezongen door Salzburgse studenten en gespeeld door orkestmusici. De musici willen gebruik maken van de bijzondere akoestische mogelijkheden van de Oude Kapel Regensburg.

“De geluiden van de zangers en instrumentalisten zullen vanuit verschillende hoeken van de kerk te horen zijn”, aldus de aankondiging.

Tot tien verschillende stemmen

Monteverdi’s Vespers van Maria, voor het eerst uitgevoerd in 1610, wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken van sacrale muziek. Het werk voor maximaal tien verschillende stemmen markeert de overgang van de renaissance naar de barok en was een muzikale sensatie. Monteverdi bereikte een perfecte synthese van traditionele polyfonie en nieuwe soorten concertgeluiden die nog niet eerder in de kerk waren gehoord.

De componist, geplaagd door financiële zorgen, droeg het werk op aan paus Paulus V en gebruikte het om te solliciteren naar een functie op een kerkelijk bureau in Rome, maar zonder succes. In ruil daarvoor leverden de Mariavespers hem drie jaar later een levenslange positie op in de Basiliek van San Marco in Venetië.

Domspatzen van Regensburg

De Regensburger Domspatzen zijn het oudste jongenskoor van Duitsland en een van de beroemdste koren ter wereld. De reizende koorknapen van de Sint-Pietersbasiliek vierden in 1976 hun 1000-jarig bestaan. De jongens en jonge mannen hebben voor paus Benedictus XVI. gezongen. Zijn broer, Georg Ratzinger, dirigeerde het koor van 1964 tot 1994. Achter de traditionele naam schuilt een instelling met drie pijlers: koor, school en internaat.

bron: domradio.de