Paus ontkent geruchten over aftreden

“Ga voor je levensopdracht zolang God het geeft”

Paus Franciscus heeft de speculaties in de media dat zijn ontslag op handen zou zijn, van de hand gewezen. Dit is het unanieme getuigen van verschillende Braziliaanse bisschoppen die deze week te gast waren bij Franciscus.

Toen hem werd gevraagd naar zijn gezondheidstoestand, antwoordde de paus dat, ondanks enkele problemen, ontslag “niet in me opkwam”. “Ik wil mijn missie naleven zolang God het toestaat”, zo meldde aartsbisschop Paloschi, van Porto Velho. Lucio Nicoletto, apostolisch administrator van het bisdom Roraima, bevestigde voor Vatican News de indruk dat Franciscus er absoluut niet aan dacht zich terug te trekken. “De kracht die de paus uitstraalt, geeft kracht aan veel mensen. Soms schamen we ons ervoor dat we daar staan ​​en klagen over zoveel dingen, en dan kijken we naar de paus met al zijn vitaliteit .”

Op het ad limina bezoek aan de paus

Nicoletto en Paloschi maakten deel uit van een groep van 17 bisschoppen uit Brazilië die hun zogenaamde ad limina-bezoek aan het Vaticaan brachten. De bisschoppen van een land geven dan informatie over de situatie in hun thuisland en bespreken actuele of fundamentele thema’s.

Vanwege de aanhoudende knieproblemen van Franciscus hadden verschillende journalisten en Vaticaanse experts onlangs gespeculeerd dat de 85-jarige zich zou voorbereiden op zijn vervroegd aftreden. De recente annulering van een reis naar Afrika die voor begin juli was gepland, heeft onlangs de geruchten aangewakkerd.

“Je hebt het hoofd nodig, niet de benen”

In dit verband heeft de paus tegen de Amerikaanse kardinaal Farrell opgemerkt dat de rolstoel geen wezenlijke beperking voor hem met zich meebrengt als hoofd van de kerk. “Om paus te zijn en de Kerk te leiden, heb je je hoofd nodig, niet je benen.”

Farrell maakte ook een vergelijking met de Amerikaanse geschiedenis: in de VS werd Franklin Roosevelt bijvoorbeeld vier keer herkozen in een rolstoel. (De 32e Amerikaanse president leed aan polio).

Vergelijking met paus Johannes Paulus II.

Farrell ging verder met te zeggen dat paus Johannes Paulus II een pausmobiel gebruikte om zich op het Sint-Pietersplein of in de basiliek te ver¨plaatsen. Volgens de kardinaal zou achter de media geruchten over een aftreden van paus Franciscus wel eens de verborgen wens kunnen schuilen van degenen die hem niet mogen.

bron: domradio

beeld: Vatican Media