Voorzitter Europese bisschoppen: hiërarchisch kerkmodel heeft zijn tijd gehad

Eens te meer bevestigde de aartsbisschop van Luxemburg, kardinaal Jean-Claude Hollerich, dat hij de katholieke kerk op de goede weg ziet met het synodale proces. In ieder geval is de synode niet een synode die van boven komt, maar wordt vervuld in het luisteren naar de stemmen van de gedoopten, door wie de Heilige Geest werkt.

LEES OOK11/11/2022

Kardinaal Hollerich: Europa kan de winter alleen goed doorkomen als het verenigd is

Het hiërarchische kerkmodel heeft zijn tijd gehad voor kardinaal Hollerich, voorzitter van de Europese Bisschoppen Conferntie en Algemeen Relator van de Bisschoppensynode. Dat is in het vorige synodale proces al meer dan duidelijk geworden, zei Hollerich vrijdagmiddag in Eisenstadt als onderdeel van het feest van Sint Maarten. “We zijn allemaal de kerk, zijn het volk van God, de bisschop is net zo goed een onderdeel. Soms leidt hij, soms zit hij in het midden, soms volgt hij.”

Bisschop loopt met de mensen mee

Dit luisteren naar het volk van God is van bijzonder belang voor de kerkleiding. Hollerich vertelde over zijn eigen ervaringen dat hij altijd in contact probeert te komen met jongeren om hun leefomgeving, die voortdurend verandert, te leren kennen. Wat andere mensen in hun familie kunnen opmerken, vraagt van celibataire geestelijken extra inzet. “Als ik me als bisschop altijd omring met dezelfde kleine groep die op dezelfde manier denkt als ik, en we elkaar altijd bevestigen, dan zullen we het contact met de werkelijkheid verliezen.”

Niet allemaal reizen met dezelfde snelheid

Het volk van God reist van nature met verschillende snelheden, “niet allemaal in dezelfde baan, sommigen wat verder naar rechts of naar links”. Maar, volgens de kardinaal: “Als we naar Christus kijken, die in ons midden wandelt, door hem heen, zien we altijd onze broeders en zusters.”

‘Laten we samen deze weg bewandelen en van elkaar leren’, zei de kardinaal. Verschillende ervaringen en meningen moeten als een verrijking worden gezien. In deze context keerde de kardinaal zich ook tegen een “Europees, dogmatisch christendom”. Met betrekking tot evangelisatie zei Hollerich: “Als ik de morele regels op de eerste plaats stel aan mensen, dan zal niemand geïnteresseerd zijn in het christendom. Maar als ik over het leven praat omdat ik gefascineerd ben door Christus, luisteren mensen.”

“Laten we samen deze weg bewandelen en van elkaar leren”

De kardinaal en voorzitter van de Commissie van de Bisschoppenconferentie van de Europese Gemeenschap (COMECE) sprak tijdens de Sint Maarten-dankviering in de kathedraal van Eisenstadt. Na de opmerkingen van de kardinaal, die hier eregast was, reikte bisschop Ägidius Zsifkovics pauselijke en diocesane onderscheidingen uit aan verdienstelijke kerkmedewerkers. Het Sint <Maartenfeest 2022 eindigde met de traditionele lantaarnoptocht van Esterházy Palace naar de kathedraal, waar de zegen van de kinderen plaatsvond.

beeld: https://www.vaticannews.va/hollerichJean-Claude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *