Rusland blokkeert wegen naar het Vaticaan, zowel letterlijk als diplomatiek

door John Allen voor Cruxnow |

Op een steenworp afstand van het Sint-Pietersplein ligt de Via delle Fornaci, een belangrijke Romeinse verkeersader die van het Vaticaan helemaal naar de Janiculum-heuvel leidt. Veel van het verkeer dat in en uit het domein van de paus stroomt, gaat over straat, en bedrijven in de buurt van het Vaticaan zijn ervan afhankelijk voor hun levensonderhoud. Die realiteit maakt de afsluiting van een deel van de Via delle Fornaci, ongeveer anderhalve kilometer van het Vaticaan, sinds eind oktober tot een grote plaatselijke hoofdpijn.

Dat weggedeelte wordt gedomineerd door de Villa Abamelek, de thuisbasis van de Russische ambassadeurs in Italië, evenals de Russisch-orthodoxe kerk van St. Catharina van Alexandrië. Romeinse functionarissen hebben geoordeeld dat een massieve stenen muur rond het Russische landgoed dreigt in te storten, en tot nu toe hebben de Russen geweigerd de vereiste reparaties uit te voeren. (foto)

Er is al één lokale bar gesloten vanwege het daaruit voortvloeiende gebrek aan verkeer, en verschillende restaurants zeggen dat ze op het punt staan ​​dit voorbeeld te volgen.

Misschien illustreert niets beter de huidige stand van zaken tussen het Vaticaan en het Kremlin dan het feit dat Rusland zelfs in Rome zelf effectief een communicatie- en uitwisselingslijn heeft afgesloten. Vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne hebben paus Franciscus en zijn Vaticaanse team hun diensten vrijwillig aangeboden als bemiddelaars. Daartoe heeft Franciscus grotendeels afgezien van het noemen van Rusland of president Vladimir Poetin als de agressors in het conflict, in een poging om de indruk te vestigen om boven de partijen te staan.

Eerlijk gezegd hebben de meeste waarnemers het idee van het Vaticaan als bemiddelaar vanaf het begin als een gok beschouwd, vanwege een lange geschiedenis van wantrouwen en vijandigheid tussen Moskou en Rome. Dat geldt vooral voor de meest nationalistische en traditionalistische elementen in de Russisch-orthodoxe kudde, die toevallig ook een belangrijk onderdeel vormen van Poetins politieke basis.

bron: cruwnow.com

beeld: https://roma.corriere.it/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *