Caritas Europa tegen isolatie in het EU-beleid migratie

Doelen behaald “met niets ontziende inzet”.

In de EU-discussie over migratiebeleid sprak Caritas Europa zich uit tegen hekken en deportaties. “De Unie moet zich richten op mensenrechten en menselijke waardigheid. Uw eerdere maatregelen brengen mensenlevens in gevaar en leiden tot verzet en geweld binnen de EU en aan haar buitengrenzen! zei de secretaris-generaal van de overkoepelende organisatie van Europese katholieke Caritas-organisaties, Maria Nyman, donderdag in Brussel.

Migranten leveren een onmisbare bijdrage aan de samenleving

Nyman bekritiseerde Europese leiders omdat ze hun aandacht hadden gericht op “hoe de aankomst van migranten in Europa te voorkomen en hun terugkeer te versnellen”. Wat nodig is, is een beter asielbeleid in Europa. Migranten leveren een onmisbare bijdrage aan de Europese samenleving en economie, benadrukte de secretaris-generaal van Caritas.

Oostenrijk en Italië willen een strenger vluchtelingenbeleid

Onder meer de Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer had voorafgaand aan de speciale EU-top van donderdag en vrijdag opgeroepen tot meer tegenmaatregelen tot immigranten. De nieuwe ultrarechtse regeringsleider van Italië, Giorgia Meloni, pleit ook voor een strenger beleid ten aanzien van vluchtelingen en immigranten. Binnen het EU-parlement pleit de leider van de conservatieve EVP, Manfred Weber (CSU), voor door de EU gefinancierde grenshekken en een gedeeltelijke uitbesteding van asielprocedures aan derde landen.

De doelstellingen van de EU zouden “rigoureus” worden gehandhaafd.

Met het oog op de betrekkingen met niet-EU-landen riep de secretaris-generaal van Caritas op om rekening te houden met de belangen en behoeften van de partners in plaats van “rigoureus” de doelstellingen van het EU-immigratiebeleid door te voeren”. Ontwikkelingshulp mag niet worden ingezet als middel tegen migratie; Het moet eerder dienen om armoede en ongelijkheid in economisch zwakke landen te verminderen, legt Nyman uit.

Duitse Caritas Vereniging

De Duitse Caritas Vereniging (DCV) is de grootste welzijnsorganisatie in Europa. De overkoepelende organisatie van katholieke sociale instellingen ondersteunt mensen in nood. Met ongeveer 690.000 voltijdse werknemers – 80 procent is vrouw – is Caritas ook de grootste particuliere werkgever in Duitsland. De term “caritas” komt uit het Latijn en betekent liefdadigheid. De vereniging, opgericht in 1897, is gevestigd in Freiburg. De kantoren in Berlijn en Brussel zijn van groot belang.

In Nederland is Cordaid de nationale tak van Caritas Internationalis

Informatiebord Caritas / © Michael Althaus (KNA)
Informatiebord Caritas/ © Michael Althaus ( KNA )

LEES VERDER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *